OPĆINA PROMINA, Put kroz Oklaj 144, 22303 Oklaj, tel: (022) 881 018, fax: (022) 310 392, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Digitalna pristupačnost

Održana akcija čišćenja ilegalnog odlagališta otpada povodom Dana planeta Zemlje

. Objavljeno u Novosti

Povodom Dana planeta Zemlje - 21.4.2023. Ekoloska udruga "Krka" Knin u suradnji s Općinom Promina i komunalnim poduzećem Eko Promina d.o.o. održala je akciju čišćenja ilegalnog odlagališta otpada na području Lukara u Općini Promina.

Volonteri Udruge "Krka" sudjelovali su na akciji, a Eko Promina i Općina Promina na raspolaganje su dali svoje ljudske i tehničke kapacitete.

Akcijom je prikupljeno 2.92 tone otpada.

Ekoloska udruga "Krka" godinama podiže svijest o važnosti očuvanja okoliša i održivog razvoja zajednice. Pridružili su se akciji Rezolucija Zemlja, ekološkom projektu u organizaciji Večernjeg lista. Udružili su snage s brojnim lokalnim i nacionalnim organizacijama i sudionicima kako bi mogli doprijeti do što većeg broja zainteresiranih i odgovornih pojedinaca.

Više o samoj akciji pogledajte OVDJE.

Održan Križni put Prominom 2023.

. Objavljeno u Novosti

U nedjelju 26. ožujka održan je Križni put Prominom koji se tradicionalno održava od 2015. g. Veseli činjenica što, unatoč sve manjem broju stanovnika u Promini, sudionika ima sve više. Posebno valja istaknuti ovogodišnje sudjelovanje osnovnoškolaca koji su prošli cijelu dionicu cijeloga križnog puta u duljini od 28 km. Početak pobožnosti započeo je molitvom i blagoslovom sudionika križnog puta koje je u crkvi Svetog Duha u Matasima izmolio župnik fra Marko Duran.

Križ su od postaje do postaje nosili čuvari Isusova groba u Promini. Prvi križonoša od crkve u Matasima do križa u Marasovinama bio je Josip Barišić. Od druge postaje do kapele sv. Ante u Ljubotiću križonoša je bio Marino Jakovljević. Križ od treće postaje do kapele Gospe Čatrnjske u Suknovcima nosio je Luka Sarić. Od kapele do crkve Gospe Čatrnjske križonoša je bio Ante Perica. Sudionici križnog puta sudjelovali su na svetoj misi, a potom je križ ponio Ivan Budanko do križa u Dragama. Od Draga do crkve Svih svetih u Razvođu križonoša je bio Matija Bronić. Župljani Razvođa, kao i svake godine, dočekali su sudionike križnog puta bogatom okrjepom. Njima i ženama u Oklaju i Čitluku veliko hvala! Naravno, treba spomenuti i Branka Traljića koji je sudionike križnog puta počastio ispred svoje kuće.

Eko knjižnica igračaka Promina

. Objavljeno u Novosti

Zahvaljujući odobrenim sredstvima Općine Promina nastavlja se rad Eko knjižnice igračaka koja djeluje u novootvorenom Društvenom centru u Lukaru.

Provedbom istoimenog projekta u trajanju od 12 mjeseci značajno doprinosimo buđenju svijesti i edukaciji djece i odraslih o važnosti zaštite okoliša, odgovornog gospodarenja otpadom i ponovnoj uporabi igračaka.

30. obljetnica tragičnog stradavanja 16 civila na području Općine Promina

. Objavljeno u Novosti

Polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja žrtvama Domovinskog rata u Mratovu i Oklaju obilježena je 30. godišnjica tragičnog stradavanja šesnaestoro civila s područja Općine Promina: Ivana Vucića zajedno sa suprugom Katom, Mate Vucića zajedno sa suprugom Marijom, Tomice Vucić, Petra Džaje, Ante Perice, Ane Bandalo, Ivana Bračića (Bećarića) zajedno sa suprugom Anom Mandom, Marice Bračić, Pavla Paraća zajedno sa suprugom Anom, Bože Krste Bračića, Josipa Paraća (Mirana) i Kaje Parać.

Uz članove obitelji poginulih, počast žrtvama odali su i umirovljeni stožerni brigadir Hrvatske vojske Ivan Vukić, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja g. Tome Medveda, načelnik PP Drniš sa suradnicima, načelnik Općine Promina Tihomir Budanko zajedno s predstavnicima Općinskog vijeća, predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata, izaslanstva susjednih gradova i općina, predstavnici prominskih branitelja, učenici i učitelji Područne škole Antuna Mihanovića Petropoljskog u Oklaju te mnogi drugi.

Dovršen projekt izgradnje prometnice u naselju Oklaj

. Objavljeno u Novosti

Dovršen je projekt izgradnje prometnice u naselju Oklaj u Novom naselju, kojim će vlasnici građevinskih parcela dobiti pristup mreži javnih puteva na području Općine Promina. Radovi su dovršeni u prosincu 2022. godine, a ukupna vrijednost radova iznosi 22.358,07 € (168.456,90 kuna).

Realizaciju projekta sufinanciralo je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine s 5.707,08 € (43.000,00 kuna).

Započet projekt "Misli globalno, djeluj ruralno!"

. Objavljeno u Novosti

Ekološka udruga „Krka“ započela je 1.1.2023. godine provedbu projekta „Misli globalno, djeluj ruralno!“ u suradnji i partnerstvu s Općinom Promina.

Ovim projektom nastojat će se doprinijeti razvoju poduzetničkih vještina, zapošljavanju i samozapošljavanju te poboljšanju kvalitete života, a sve s ciljem zadržavanja mladih u ruralnim sredinama.

Više o samom projektu možete pronaći OVDJE.