OPĆINA PROMINA, Put kroz Oklaj 144, 22303 Oklaj, tel: (022) 881 018, fax: (022) 310 392, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Digitalna pristupačnost

Poziv na radionicu rezidbe maslina i Susret s lokalnim stanovništvom u Puljanima u organizaciji NP „Krka“

. Objavljeno u Obavijesti

U NP „Krka“ naučite kako pravilno rezati maslinu i koje su blagodati pčelinjih proizvoda.

Ovog tjedna održat će se radionica rezidbe maslina u Brištanima i Susret s lokalnim stanovništvom u Puljanima.

Postoji izreka koja kaže: „Tko maslinu reže može pogriješiti. Najviše griješi onaj tko maslinu ne reže.“ Da bi maslinari s područja Krke što uspješnije odradili ovogodišnju rezidbu, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ u srijedu, 22. ožujka 2023. u 14 sati organizira radionicu rezidbe maslina. Radionica će se održati u Brištanima, na srednjem toku Krke, kod kružnog toka prema otoku Visovcu. Vodit će je Jakša Rošin, s Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita.

Rezidba maslina zahtijeva znanje i umješnost maslinara. U prošlosti se u našim krajevima o maslini nije vodila velika briga. Prednost su imali žito i vinova loza pa stabla maslina nisu bila redovito ni rezana ni gnojena. Danas znamo da bez rezidbe nema ni pravih rezultata pa se učimo, uz pomoć stručnjaka, pravilima rada, tj. tehnici rezidbe.

Križni put Prominom 2023.

. Objavljeno u Obavijesti

Petu korizmenu nedjelju, 26. ožujka, održat će se Križni put Prominom. Početak pobožnosti križnog puta započet će u crkvi Svetog Duha u Matasima u 7 sati. Župnik fra Marko Duran ispratit će sudionike s molitvom i nekoliko duhovnih misli.

Križ će od postaje do postaje nositi ovogodišnji čuvari Isusova groba u Promini. Sudionici križnog puta sudjelovati će na svetoj misi kod Gospe Čatrnjske. Dužina križnog putu je 28 km.

Ovogodišnja pobožnost Križnog puta Prominom trebala bi završiti oko 17 sati blagoslovom župnika fra Marka Durana u kapeli sv. Roka u Čitluku.

Mnogo je križnih putova u povijesti pojedinaca, obitelji i naroda. Ali, samo je jedan križni put do kraja i savršeno ostvaren. Ostvaren je u Isusu Kristu koji nas ljubljaše do kraja, do smrti na križu. Taj se put nastavlja u svim ljudima svih naraštaja. Nastavlja se u svim patnicima. Sudjelujmo u Križnom putu Prominom kako bismo se na putovima svoga života sjedinili s Isusom koji je naš Put, Istina i Život.

Poziv na radionicu "Održivi razvoj i održivi turizam"

. Objavljeno u Obavijesti

Ekoloska udruga 'Krka' Knin poziva mlade s područja Općine Promina na radionicu pod nazivom "Održivi razvoj i održivi turizam" u sklopu projekta „Misli globalno, djeluj ruralno!“.

Radionica će se održati dana 22. veljače 2023. godine s početkom u 11:00h u Lukaru, Kod škole 38.

Molimo Vas da svoj dolazak potvrdite na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili kontakt telefon: 022/206 801.

Ministarstvo poljoprivrede objavilo indikativni plan objave prvih natječaja iz Strateškog plana ZPP

. Objavljeno u Obavijesti

Obavještavamo vas da je Ministarstvo poljoprivrede objavilo indikativni plan objave natječaja intervencija Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. – 2027. te preostale natječaje iz Programa ruralnog razvoja, a koji su u planu tijekom 2023. godine.

Plan uključuje prve natječaje u okviru Strateškog plana, kojeg je Europska komisija Hrvatskoj odobrila u listopadu 2022. godine.

Za razvoj produktivnije, konkurentnije i otpornije poljoprivredne proizvodnje, ali i unaprjeđenje kvalitete života na ruralnim područjima osigurano je gotovo 3,8 milijardi eura, pri čemu je Vlada RH podignula stopu nacionalnog doprinosa s 15% na 20% te na taj način povećala ukupan iznos za petogodišnje razdoblje za 103,5 milijuna eura.

Poziv na radionicu "Ekološka poljoprivreda"

. Objavljeno u Obavijesti

Ekološka udruga „Krka“ Knin poziva mlade s područja Općine Promina na radionicu pod nazivom "Ekološka poljoprivreda" u sklopu projekta „Misli globalno, djeluj ruralno!“.

Radionica će se održati dana 13. veljače 2023. godine s početkom u 16:00h u Lukaru, Kod škole 38.

Ciljevi radionice su upoznavanje mladih s područja općine Promina s ekološkom poljoprivredom i jačanje kapaciteta mladih te doprinos njihovom socio ekonomskom osamostaljivanju.

Projekt „Misli globalno, djeluj ruralno!“ započeo je od 1. siječnja 2023.g., a provodi ga Ekološka udruga „Krka“ Knin u partnerstvu s Općinom Prominom. Projekt financira Središnji državni ured za demografiju i mlade, a njegovo trajanje je 12. mjeseci.

Srdačno pozivamo sve zainteresirane mlade s područja općine Promina da nam se pridruže na radionici.

Molimo Vas da svoj dolazak potvrdite na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili kontakt telefon: 022/206 801.

Javni poziv za podnošenje zahtjeva za financiranje radova održavanja šumskih cesta u šumama malih šumoposjednika za 2023. iz sredstava naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma

. Objavljeno u Obavijesti

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je Javni poziv za podnošenje zahtjeva za financiranje radova održavanja šumskih cesta u šumama malih šumoposjednika za 2023. iz sredstava naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma.

U privitku je priložen javni poziv s navedenim uvjetima te prihvatljivim i neprihvatljivim ulaganjima.

DOKUMENTI ZA PREUZIMANJE:
Br. Tip Opis datoteke Veličina Preuzimanje
1. JAVNI POZIV 1.5 MB