OPĆINA PROMINA, Put kroz Oklaj 144, 22303 Oklaj, tel: (022) 881 018, fax: (022) 310 392, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Svi u Oklaj na "Prominski bronzin 2018."

. Objavljeno u Obavijesti

Središnje obilježavanje Dana državnosti RH u Šibensko kninskoj županiji i ove godine održava se u Oklaju. U susret 27. obljetnici utemeljenja hrvatske države u nedjelju, 24. lipnja 2018. od 18.30 sati u organizaciji Općine Promina, na trgu u Oklaju organizira se po treći put gastro manifestacija "Prominski bronzin".

Projekt "Prominski bronzin" zamišljen je kao gastro natjecanje u spravljanju domaćih specijaliteta po starinski u bronzinu nad vatrom, a natječu se timovi koje čine porijeklom Prominjci. Primarni cilj manifestacije je promocija domaćih jela i očuvanje njihovog tradicionalnog spravljanja kao dijela kulturne baštine ovog kraja, a ujedno želi se potaknuti proizvodnja domaćih proizvoda na ekološkoj osnovi i njihova prezentacija u turističkoj promociji Općine Promina.

Ove godine natjecatelji imaju zadaću u bronzinu skuhati KURMU. Riječ je o tradicionalnom prominskom jelu od janjećih iznutrica (tripicama) koje se kuhaju uz priloge manje uobičajene u drugim krajevima gdje postoji tradicija njihovog kuhanja. Općina Promina kao obično osigurava osnovne namirnice i drva, a svi ostali dodaci i začini jelu su po odabiru samih kuhara. Prema propozicijama natjecanja žiri kojeg čine poznati kuhari ocjenjivati će: okus, saft i ukupni dojam jela, te odjeću kuhara i atmosferu ekipe. Tri najbolje ocijenjene ekipe dobit će za nagradu bronzin. Istodobno u revijalnom dijelu manifestacije timovi udruga, ustanova, turističkih zajednica, te posebni gosti- timovi poznatih i uglednih osoba iz Županije i šire sudjeluju u kuhanju jela po svom izboru. Što znači da posjetitelje i ove godine očekuje raznovrsna ponuda jela, koja će se svima kao i dosada dijeliti besplatno.

U sklopu "Prominskog bronzina" održava se i Peta smotra prominskih vina, koja će ocjenjivati poznati enolozi a najbolji vinari za nagradu dobit će vinogradarski pribor. Posjetitelji će imati priliku razgledati i sajam obrtništva, a najmlađi sudjelovati u eko-etno radionicama. U kulturno umjetničkom programu sudjeluju KUD-ovi, a za zabavu pobrinut će se Trio Regula i grupa Dalmatino. Završnica manifestacije je točno u ponoć - veliki vatromet.

Ako je suditi po "Prominskom bronzinu" iz 2016. i 2017. godine, ova manifestacija zbog oživljenih običaja ali i ugođaja, vesele atmosfere i dobre spize plijeni veliku pozornost posjetitelja sa šireg prostora Šibensko kninske županije.

Očekujemo vas i ove godine na "Prominskom bronzinu 2018.".

Svi ste dobrodošli!