OPĆINA PROMINA, Put kroz Oklaj 144, 22303 Oklaj, tel: (022) 881 018, fax: (022) 310 392, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Digitalna pristupačnost

Završne pripreme za 4. "PROMINSKI BRONZIN" - kuhat će se bravetina s verzinom

. Objavljeno u Obavijesti

Središnja proslava obilježavanja Dana državnosti RH u Šibensko – kninskoj županiji ponovno je u Oklaju. U organizaciji Općine Promina, na trgu u Oklaju u ponedjeljak, 24. lipnja 2019. od 18:30 sati organizira se četvrta po redu gastro manifestacija "Prominski bronzin". Projektom "Prominski bronzin" žele se od zaborava očuvati tradicionalna jela ovoga kraja kao dio nematerijalne kulturne baštine te ujedno potaknuti proizvodnja domaćih proizvoda na ekološkoj osnovi, sve s ciljem njihove prezentacije u turističkoj promociji Općine Promina. Prema Pravilima natjecanja mogu se natjecati samo timovi Prominjaca (stalno nastanjenih na prostoru općine ili porijeklom iz ovog kraja), koji zadano jelo kuhaju po starinski u bronzinu nad vatrom.

Promina nudi puno zanimljivosti, među kojima su i ukusna tradicionalna jela. Ukoliko još niste probali neko od jela iz bronzina, sada je pravo vrijeme za to. Nakon janjeće džigerice s purom, janjetine s bižima i prošle godine kurme, ove godine u bronzinu kuhat će se BRAVETINA S VERZINOM ili crnim kupusom (kako ga neki zovu). Bravetina je meso ovce, u pravilu starije od dvije godine, koje se nekada dugo lagano "varilo" u bronzinu na komaštrama nad kominom. Na jelovniku češće je bila od kasnog ljeta i u jesen, kada se proba mlado vino i zapuše prva jača bura, a u današnje vrijeme sve rjeđe je na jelovniku. Okus bravetine je intenzivan, boja mesa tamnocrvena i lijepo prošarana masnoćom. U doba kad nije bilo zamrzivača, dio ovčjeg mesa bi se kuhalo svježe, a ostatak mesa sušio se nad ognjištem.

Mnoga prominska jela su naizgled jednostavna, čak bi se moglo reći i siromaška i bez puno začina, ali to im je i prednost, jer onda dolazi do izražaja puni doživljaj okusa. Jedno od takvih jela je i svježa ovčetina s verzinom, crnim kupusom, koju će ove godine Prominjci kuhati na 4. Prominskom bronzinu. Općina Promina, kao i inače, osigurava osnovne namirnice i drva, a svi ostali dodaci i začini jelu su po odabiru samih kuhara. Prema propozicijama natjecanja, žiri, kojeg čine poznati kuhari, ocjenjivati će: okus, saft i ukupni dojam jela, koje treba biti spravljeno po starinski. Tri najbolje ocijenjene ekipe dobit će prigodne nagrade. Pobjednici bronzin, a drugo i treće mjesto gradele.

Kako ima onih koji ne volite ovčetinu, i njezin specifičan miris i okus, onda za njih se također u organizaciji općine priprema lovački gulaš. Dok u revijalnom dijelu manifestacije timovi udruga, ustanova, poznatih i uglednih osoba iz Županije i šire kuhat će jela po svom izboru. Sve to je je garancija da posjetitelje i ove godine očekuje raznovrsna ponuda jela, koja će se svima, kao i do sada, dijeliti besplatno.

Posjetitelji će ujedno imati priliku razgledati i sajam obrtništva, a najmlađi sudjelovati u eko-etno radionicama. U kulturno umjetničkom programu sudjeluju KUD-ovi, a za zabavu pobrinut će se Trio Regula i Trio gušt. Završnica manifestacije je točno u ponoć, s velikim vatrometom.

Manifestacija "Prominski bronzin", zbog oživljenih običaja, ugođaja kojeg nudi, vesele atmosfere i dobre spize plijeni veliku pozornost posjetitelja ne samo s prostora Šibensko – kninske županije.

Očekujemo vas i ove godine na "Prominskom bronzinu".

Svi ste, kao i uvijek, dobrodošli!