OPĆINA PROMINA, Put kroz Oklaj 144, 22303 Oklaj, tel: (022) 881 018, fax: (022) 310 392, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Digitalna pristupačnost

Hodočašće župljana Promine Gospi Lurdskoj i bl. Alojziju Stepincu

. Objavljeno u Novosti

U nedjelju, 9. veljače 2014., župljani Promine pod vodstvom župnika fra Petra Pletikose hodočastili su u Zagreb Gospi Lurdskoj  i bl. Alojziju Stepincu.

Od 1975. godine tradicionalno se održavaju susreti Prominaca nastanjenih u Zagrebu u crkvi Majke Božje Lurdske u Zagrebu. Ove godine 55 župljana u organizaciji župe i Promine u organizaciji općine Promine i KUU Promina sa svojim župnikom fra Petrom Pletikosom na susret sa svojim Promincima u Zagrebu. Ovaj put, mladi članovi KUU Promina sa svojim voditeljom Marijom Juricom, uz pratnju svojih roditelja, načelnikom općine gosp. Tihomirom Budankom i ostalim župljanima krenuli su u Zagreb.

Na početku putovanja župnik je uz molitvu i nekoliko razmišljanja razloga našega hodočašća predvodio naš hodočasnički put. Zanimljivo je bilo da je naš župnik fra Petar na prvome susretu 1975. godine bio gvardijan u svetištu Gospe Lurdske u Zagrebu a da nas u Zagrebu uz naše Promince čeka i naš fra Ivan Maletić sa službom u samostanu.

Prvi sastanak Prominaca u Zagrebu, 1975. godine, predvodio je tadašnji župnik fra Srećko Vekić koji je godište našega sadašnjeg župnika.

Uz molitvu, pjesmu, kako mladih tako i malo starijih hodočasnika brzo nam je prošao put do Zagreba. Već u 11 sati bili smo pred svetištem a sv. misa je bila zakazana u 12.30 sati. Nakon kratke šetnje po Zagrebu 15 mladih članova su se obukli u tradicionalne narodne nošnje i s nestrpljenjem očekivali početak sv. mise. Ostali hodočasnici, u dvorištu svetišta sastali su se s Promincima koji žive u Zagrebu.

 

Na početku sv. mise sadašnji gvardijan fra Mate Matić pozdravio je kako župljane tako i Promince koji žive u Zagrebu. Misu je predvodio fra Ivan Maletić. Svetopisamska čitanja navijestili su Antija Dujić i Roko Budanko. Na kraju Antija Dujić je pročitao svoju pjesmu uz oduševljenje svih prisutnih. Načelnik općine Promina Tihomir Budanko predočio je aktivnosti koje se provode u općini Promina. Župnik Promine fra Petar je pozdravio sve prisutne i iznio sadašnju statistiku u župi Promina.

Nakon sv. mise svi prisutni su se sastali u samostanskoj dvorani. Klub Prominaca koji djeluje u Zagrebu pod vodstvom gosp. Jose Mudrinića organizirao je malu zakusku za sve prisutne. Mladi članovi KUU Promina zapjevali su nekoliko pjesama po »Prominski« uz oduševljenje svih prisutnih. Zbog kiše nisu mogli i zaplesati onako kako se to radi od davnina u našoj Promini.

Ručak za sve hodočasnike organiziran je u restoranu Kaptolska klet kod našeg Prominca gosp. Maletića. Nakon ručka župnik je svoje župljanje proveo kroz katedralu a najviše vremena, uz molitvu, proveli smo uz grob bl. Alojzija Stepinca.

Uz kišno vrijeme župljani su oko 18 sati krenuli na put prema svojoj Promini. Uz zahvalu Bogu na današnjem danu, fra Petar je predvodio krunicu kad smo napuštali Zagreb.

Obogaćeni svim doživljenim veselje se osjetilo i u autobusu cijelim putem povratka. Pjesma svih prisutnih pratila nas je do našega Oklaja u 23 sata. Uz saznanje i dogovor da bi ovakvih hodočasničkih putovanja trebalo bit još pošli smo svojim kućama.