OPĆINA PROMINA, Put kroz Oklaj 144, 22303 Oklaj, tel: (022) 881 018, fax: (022) 310 392, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Digitalna pristupačnost

Završnica dvodnevne proslave Dana Općine Promina utemeljene prije 134 godine

. Objavljeno u Novosti

Polaganjem vijenaca kod spomen obilježja „Golubica“ žrtvama Domovinskog rata na mjesnim grobljima u Mratovu i Oklaju, a potom svečanom koncelebriranom misom u župnoj crkvi sv. Mihovila u Oklaju nastavljeno je u subotu prigodno obilježavanje Dana općine Promina. Nakon svete mise koju je predvodio prominski župnik fra Petar Pletikosa, upriličen je tradicionalni mimohod branitelja i mještana od crkve do spomen-sobe prominskim žrtvama Domovinskog rata. Naime, od 2013. godine Dan općine ujedno se obilježava i kao spomendan na poginula 23 branitelja i 45 civila prominskog kraja koji su stradali tijekom Domovinskog rata. U spomen sobi župnik je predvodio odrješenje i molitvu za njih, a potom su brojna izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće kod središnjeg križa u Oklaju.

Središnjica svečanosti bila je svečana sjednica Općinskog vijeća i akademija upriličena u oklajskom Domu kulture kojoj su uz vijećnike, sadašnje i bivše općinske čelnike, obitelji i prijatelje poginulih branitelja i civila, te brojne druge Prominjce nazočli i ugledni gosti. Među uzvanicima i gostima u Oklaju su u subotu bili i izaslanik ministra obrane brigadir Darko Podrug, državni tajnik u ministarstvu hrvatskih branitelja brigadir Ivan Vukić, izaslanici Glavnog stožera oružanih snaga RH brigadiri Željko Nakić i Mario Lilić, general Rahim Ademi, ratni zapovjednici koji su oslobađali prominski kraj, predstavnici susjednih općina i gradova, gospodarskih subjekata i institucija.

Sjednicu je otvorila novoizabrana predsjednica Općinskog vijeća Općine Promina, Davorka Bronić podsjetivši kako je Općina nastala odlukom cara Franje Josipa davne 1882. godine, da bi godinu dana kasnije bila ustrojena. Djelovala je sve do 1963. godine kada je pripojena Općini Drniš, da bi ponovo status lokalne samouprave dobila 1993. godine kad je osnovana Općina Oklaj, kasnije preimenovana u Općinu Promina koja se danas prostire na 140 km2 i devet naselja. S nestankom općine započelo je iseljavanje stanovništva iz gospodarskih i političkih razloga koje je kulminiralo nakon Domovinskog rata, kazala je predsjednica Bronić. Upozorila je kako depopulacija nastavlja se i dalje. Stanovnika je danas tek 1136, u školi 50 –ak učenika, u vrtiću 15-ak djece kojih se godišnje rodi svega par a istodobno umire 50-ak stanovnika.

„Ukoliko se ovako nastavi i uskoro ništa ne poduzme, Promina će postati ničija zemlja“, istaknula je Davorka Bronić dodavši da će ovaj saziv Općinskog vijeća učiniti sve kako bi se unaprijedila infrastruktura u svakom naselju, dalje razvila gospodarska zona, ekološka poljoprivreda i turizam kao nove perspektivne grane privređivanja. Ujedno je pozvala sve gospodarstvenike, javne djelatnike i druge da se svojim programima uključe u planski razvoj prominskog kraja.

U prigodnom govoru na svečanoj sjednici Općinskog vijeća i načelnik općine Tihomir Budanko, izdvojio je katastrofalnu demografsku sliku ne samo općine Promina već cijele Šibensko-kninske županije, osvrnuvši se na javnu tribinu o demografiji što je održana dan ranije.

- Ne čeka nas u tom smislu sigurna i lijepa budućnost ukoliko svi skupa ne poduzmemo odlučne mjere i korake kako bismo tu sliku promijenili. Depopulaciju Promine moramo zaustaviti pod svaku cijenu i vratiti život u naš kraj koji je ne tako davno imao 11 škola, a danas imamo jednu s jedva 50-ak učenika. Općina ima strateške dokumente i projekte, a budućnost i razvoj, te ostanak mladih u Promini vidimo u razvoju nekoliko gospodarskih grana. Osim poljoprivrede s naglaskom na vinogradarstvo, malog i srednjeg poduzetništva, eksploatacije mineralnih sirovina budućnost vidimo i u razvoju ruralnog turizma, koji se naslanja na Krku i nacionalni park, te investicija u proizvodnji obnovljivih izvora energije, koje su realne. Ništa ne radimo stihijski, ali nemamo ni vremena za čekanje, rekao je među ostalim Budanko i dodao da u tom smislu očekuje nastavak dobre suradnje s Županijom i veću pomoć države, ali i priliv nepovratnih sredstava iz raznih domaćih i europskih izvora za realizaciju pripremljenih infrastrukturnih i razvojnih projekata.

Niz je programa u realizaciji ili pripremi od infrastrukturnih do razvojnih, mi ćemo učiniti sve da se planirano i ostvari, dodao je načelnik Budanko izdvojivši posebno najavu gradnje zamjenska HE Miljacka i obnovljivih izvora energije od kojih bi se ubirala značajna sredstva u općinski proračun, a iz tih sredstva mogla bi se izdvajati potpora za migraciju u Općinu Prominu, za gradnju obiteljskih kuća mladim obiteljima koje bi država trebala svojim strateškim planovima privući u ovaj kraj, kazao je Budanko.

S govornice, potom se obratio član općinskog Odbora za gospodarski razvoj Ivan Bračić, kazavši da oni već nekoliko godina djeluju kao neformalno i savjetovano tijelo, koje zajednički s općinskom vlasti, legitimnim lobiranjem, pomaže u rješavanju problema. “Naši novi branitelji su danas gospodarstvenici, želim da se ovdje dogodi gospodarstvo, da se dogodi puno novih radnih mjesta, puno novih mudrih odluka Općine, a onda će se dogoditi i demografska obnova“, kazao je Ivan Bračić.

 O zajedničkom radu na strateškim projektima, govorio je župan Goran Pauk izdvojivši gradnju obnovljivih izvora energije, solara i vjetro parka, gospodarsku zonu Suknovci-Bobodol, turističku zonu i NP Krka čiji se priprema novi prostorni plan, te posebice potrebu gradnje brze ceste Šibenik-Drniš-Knin koja bi imala dva čvora za prominsko područje. „Svaki iz svoje domene trebamo učiniti sve da se konačno zaustavi negativna demografska slika, županija će i dalje davati svu potporu i pomoć i tako nastaviti dosadašnju dobru suradnju s Općinom Promina, rekao je među ostalim župan Pauk.

Prigodno su se obratili i brigadiri Željko Nakić, Ivan Vukić i Darko Podrug koji su u svojim govorima među ostalim podsjetili da prominsko područje u drniškom kraju bilježi najviše stradalih branitelja i civila u Domovinskom ratu, da su ovdje pale i prve žrtve rujanskog rata 91 stoga njegovanje uspomena na njih mora nam biti svima stalna zadaća, istaknuli su. Državni tajnik u Ministarstvu branitelja Ivan Vukić najavio je skoro donošenje novog Zakona o pravima branitelja koji će biti predstavljen na sjednici Vlade RH u Kninu, a koji bi trebao donijeti sveobuhvatnu brigu za hrvatske branitelje. Prioritet je, kazao je, rješavanje niza socijalnih pitanja; od uvođenja naknada za nezaposlene branitelja, rješavanja mirovinskog statusa i usklađivanja malih mirovina ovisno o broju borbenih dana, stambenog pitanja. Posebice je upozorio na veliku smrtnost branitelja, dnevno ih umire više od 10 prosječne starosti 51 godinu, kojih je lani umrlo čak 4200. Pozvao je sve branitelje da se odazovu na preventivne liječnike preglede u svoje županijske bolnice kako bi se na vrijeme otkrila neka bolest i liječila, kako bi si spasili životi - kazao je brigadir Vukić.

Na svečenoj akademiji u kulturno umjetničkom programu nastupili su klapa “Drniš“ i tenor Hrvoje Marić. Slavlje je potom nastavljeno zajedničkim domjenkom na trgu u središtu Oklaja.

Dodajmo kako u sklopu obilježavanja Dana općine Promina i spomendana na pale branitelje i civile iz prominskog kraja u Domovinskom ratu proteklog tjedna igrao se i malonogometni turnir koji je okupio ekipe branitelja sa šireg prostora Šibensko-kninske županije. Finale natjecanja igrano je u nedjelju  navečer, 23. srpnja, na sam Dan Općine Promina. Pobjednik 2. Braniteljskog malonogometnog turnira Promina 2017. je ekipa „Veterani Knina“ koji su pobijedili prošlogodišnje pobjednike HNK Veterane Šibenik, nekadašnje pripadnike 113. brigade. Pobjednicima i drugoplasiranoj ekipi uručeni su pehari, a ostale ekipe dobile su i zahvalnice, koje je udijelio načelnik Tihomir Budanko.