OPĆINA PROMINA, Put kroz Oklaj 144, 22303 Oklaj, tel: (022) 881 018, fax: (022) 310 392, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Digitalna pristupačnost

Potpisan Iskaz namjere i zajedničkog interesa za investicijske projekte HEP-a na području Općine Promina

. Objavljeno u Novosti

U Oklaju upriličeno je svečano potpisivanje „Iskaza namjere i zajedničkog interesa na razvoju aktualnih razvojnih investicijskih projekata društva Hrvatska elektroprivreda d.d. na području Općine Promina“, kojeg su potpisali načelnik Tihomir Budanko i direktor Sektora za ostale energije OIE Josip Perica. Skupu koji je održan u prostorijama Općine Promina nazočili su iz Hrvatske elektroprivrede d.d. i pomoćnik direktora Nikola Rukavina,  direktor Sektora za  hidroelektrane  Stanko Sapunar, direktor PP HE Jug sektor za HE Igor Šodan, direktor i tehnički direktor GHE Miljacka, Pere Šimić i Nikola Slišković, iz Ministarstva  zaštite okoliša i energetike, pomoćnik ministra zadužen za energetiku Domagoj Validžić, te iz Šibensko kninske županije, zamjenica župana  Darija Puljić i pročelnica Upravnog odjela za zaštitu okoliša i komunalne poslove  Sanja Slavica Matešić.

Ovo je prvi pisani trag kojim se potvrđuju zajednički interesi za realizaciju planiranih investicijskih ulaganja HEP-a u obnovljive izvore energije na području Općine Promina o kojima se već nekoliko godina zajednički raspravlja i usuglašava stavove. Projekte je predstavio Josip Perica pohvalivši dosadašnju izuzetno korektnu suradnju između Općine Promina i HEP-a, što potvrđuje i zainteresiranost općine za nove projekte koji će doprinijeti gospodarskom razvoju općine. Namjera je izgraditi zamjensku podzemnu HE Miljacka 2 i tako nastaviti  110 godišnji kontinuitet proizvodnje električne energije na tom mikro lokalitet. Zamjenska HE Miljacka snage 40 MW gradila bi se dijelom u podzemlju kanjona Krke na mikrolokaciji postojeće HE, a dijelom na lokaciji „Volujski gaj“ uz postojeći  energetski koridor izvan kanjona i obuhvata NP Krka, neposredno do Kampusa Puljane. U cilju stvaranja bitnih pretpostavki za optimizaciju korištenja prirodnih resursa obnovljivih izvora energije kao pokretačke osnove za gospodarski razvoj Općine gradile bi se i dvije modularne neintegrirane solarne fotonaponske elektrane. Na lokaciji „Gaj“ na području KO Čitluk-Mratovo na površini od 122 ha planira se solarna elektrana od cca 50 MW, a na lokaciji „Razvođsko plandište“ na površini od 211 ha elektrana snage  od cca 100 MW. Treći projekt je osnivanje Muzeja hrvatske hidrogradnje u zgradi postojeće strojarnice GHE Miljacka, zaštićenom objektu posebno vrijedne industrijske arhitekture, nakon izgradnje Miljacka 2. Budući muzej predstavljao bi multimedijalni kronološki prikaz povijesnog 110-godišnjeg razvoja hrvatske hidrogradnje, začete upravo na rijeci Krki. Nositelj sva tri projekta je HEP- Sektor za ostale izvore energije , kazao je direktor Sektora Josip Perica istaknuvši da je izgradnja nove HE nužnost, jer nakon više od 60 godina rada kao društvo u stopostotnom državnom vlasništvu ne mogu dopustiti da se raspadnu dotrajala postrojenja ne samo zbog dobiti već i zaštite ljudi. Ništa manje nije važan podatak da to znači i očuvanje 60 postojećih radnih mjesta, te stalnih prihoda Općine kroz doprinos od komunalne naknade, a novi projekti donijet će i nova zapošljavanja i nove prihode Općini, kazao je Perica.

 

U provedbenoj fazi nositelj projekta namjerava pribaviti sve stručne podloge i izraditi dokumentaciju neophodnu za definiranje tehničko-tehnoloških i ekonomskih pokazatelja te realizirati pripremnu fazu, poštujući pri tom sve zakonske odredbe zašite okoliša i ishođenja dozvola za građenje energetskih postrojenja ovog tipa na područjima unutar, i neposredno do, obuhvata granica NP Krka i područja Natura 2000.

„Na ovom prostoru teško stradalom tijekom Domovinskog rata ove projekte vidim kao jednu veliku priliku da se bar dio stanovništva vrati i da ovaj kraj ponovo zaživi. Sa te strane podržavam ovu inicijativu HEP-a naravno poštujući sve procedure u okviru zakonskih propisa RH, što će se razmatrati i usuglašavati i u Ministarstvu„ istaknuo je u svom obraćanju pomoćnik ministra  zaštite okoliša i energetike, zadužen za energetiku, Domagoj Validžić.

Zamjenica župana Darija Puljić drži da je sam iskaz namjere između HEP-a i Općine Promine, dobra inicijativa za moguće smjernice razvoja ovog područja, naglasivši kako s obzirom da tijek realizacije podrazumijeva i prikupljanje svih potrebnih posebnih uvjeta izražava žaljenje što skupu nisu nazočili i predstavnici JUNP Krka. Dožupanica Puljić istaknula je da je u pripremi izmjena Prostornog plana NP Krka koji se nije mijenjao od 1990. godine i koji ne dozvoljava nikakvu gradnju, stoga očekuje da će ovi projekti naći mjesta i u prostorno planskim dokumentima, a Šibensko-kninska županija je voljna Općini Promina pružiti svu potrebnu pomoć.

Pozdravljajući okupljene načelnik Općine Promina Tihomir Budanko rekao je da Općina podržava ovu inicijativu HEP-a ne samo zbog zamjenske GHE Miljacka 2 i gradnje Muzeja hrvatske hidrogradnje, već i izgradnje obnovljivih izvora energije- sunčanih elektrana za koje u Prostornom planu Općine Promina od 2014. godine previđeno je 330 ha prostora. Načelnik izrazio je i žaljenje što su zbog raznih okolnosti do sada protežirane vjetroelektrane iako česta su razdoblja bez vjetra pa nema proizvodnje. Istodobno, ističe načelnik Tihomir Budanko, najbolja insolacija je na prominskom prostoru koji može praktički prihvatiti 500 megawata iz solara. „Mi smo zagovornici da to ne bude samo HEP na ovom prostoru, u razgovoru smo s više tvrtki i iz inozemstva, nadamo se da će se u resornom ministarstvu za sve utvrditi jednaka procedura kako bi ulagači bili sigurni prilikom izdvajanja svog novca za projekte solarnih elektrana„, naglasio je prominski načelnik.