OPĆINA PROMINA, Put kroz Oklaj 144, 22303 Oklaj, tel: (022) 881 018, fax: (022) 310 392, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Digitalna pristupačnost

Ekipa „Čarobne kuhače“ odnijela pobjedu na „Prominskom bronzinu 2017“, Stipe Knežević još jednom je najbolji prominski vinar

. Objavljeno u Novosti

Oklaj je i ove godine bio središte obilježavanja Dana državnosti RH u Šibensko kninskoj županiji. U susret 26. obljetnici utemeljenja hrvatske države u subotu oko tisuću Prominjana i njihovih gostiju okupilo se na drugoj gastronomskoj manifestaciji "Prominski bronzin" u sklopu koje je održana i 4. Smotra prominskih vina.

Ove se godine šest ekipa Prominjnca natjecalo u kuhanju janjetine s bižima po starinski, u bronzinu nad vatrom. Općina Promina osigurala je meso, biže i drva a sve ostale sastojke sami natjecatelji. Sve je startalo od 18 sati nakon što je natjecateljima i svim sudionicima blagoslov udijelio prominski župnik fra Petar Pletikosa, a okončano točno u ponoć velikim vatrometom.

Kuharske sposobnosti ekipa „Ognjištari“, “Đovinice“, “Roko“, “Čarobne kuhače“, “Jagodice bobice“ i „Nasmiješi se“ ocjenjivao je stručni žiri u kojem su bili Tomislav Špiček, Elena Grassi i Paško Bandalo. Prema propozicijama natjecanja ocjenjivali su se: okus, saft i ukupni dojam jela, te odjeća kuhara i atmosfera ekipe. Po ocjeni žirija najbolja je bila ekipa "Čarbne kuhače" koja je osvojila 141 bod, druga je ekipa „Roko“ sa bodom manje, 140 bodova, a treća ekipa „Jagodice bobice „ sa 138 bodova. Za nagradu najboljim ekipama pripale su gradele i ožeg. Manifestaciju je posjetio i šibensko-kninski župan Goran Pauk koji je zajedno s načelnikom Tihomirom Budankom udijelio nagrade i diplome kuharskim ekipama.

 

Tomislav Špiček, jedan je od najpoznatijih hrvatskih profesionalnih kuhara, koji je čest gost i predsjednik žirija u garsto tv-emisijama i na manifestacijama poput „Prominskog brnzina“ ocijenio je  sva jela jako dobrima, ukusnima i meso nije bilo raskuhano, no kako je kazao malo je razočaran jer „vidim da su se kuhari poveli za modernim kuharstvo... Naše bake nisu pravile temeljce. Natjecatelji su odkoštavali meso, skuhali temeljac i tome zalijevali jelo. Ja smatram da za ovakav način kuhanja, u bronzinu i na vatri, meso treba biti nasječeno s kostima. Nemojmo bježati od toga, jer tako se radilo prije 50 ili 60 godina i to zadržimo“, poručio je Tomislav Špiček od kojeg su i gosti na revijalnom kuhanju željeli čuti koji kuharski savjet, a mnogi posjetitelji i fotografirati se. 

U revijalnom dijelu izvan konkurencije kuhale su gostujuće ekipe među kojima su županijska Udruga Slavonaca i Baranjaca "Hrast" i Udruga putničkih turističkih agencija Splitsko-dalmatinske županije kuhale  čobanac, JU Nacionalni park "Krka" veprovinu s gljivama i grahom i slatke delicije, Turistička zajednica Šibensko-kninske županije pekla je fritule, Prominjka Blagica Pokrovac paspalje, dok najveći kotao bio je onaj prominske lovačke udruge gdje se spremao cijeli vepar. Ukupno za sva jela koja su podijeljena besplatno utrošeno je oko 120 kg mesa, 15 kg brašna za fritule i paspalje, te kilogrami drugih namirnica.

U pečenju fritula s direktoricom ureda županijske Turističke zajednice Željanom Šikić okušao se i šibensko-kninski župan Goran Pauk koji je istaknuo „da mu je drago da se ovakve manifestacije održavaju i u zaleđu jedne turističke županije u kojoj se zadnjih godina sve više razvija i ruralni turizam“ poručivši da u Oklaj dolazi i dogodine. Manifestaciju više nego uspješnom ocijenila je i Željana Šikić, kao i svi ostali gosti. Zadovoljstvo nije krio niti prominski načelnik Tihomir Budanko koji je u prigodi svečanog otvaranja među ostalim istaknuo: “Mi imamo ekološki čist prostor i tradiciju u poljoprivrednoj proizvodnji, a osim pršuta i sira iz mišine naša domaća jela od mesa i bez mesa, baš kao i domaća vina, rakije, maslinovo ulje, med sa etiketom zdrave ekološke hrane sa naših prostora, trebali bi biti razlog više da se posjeti ovaj kraj. Velike su mogućnosti i mi u svemu dajemo doprinos kao Općina, a moram naglasiti da u tom smislu imamo i izuzetno dobru suradnju s JU Nacionalni park "Krka", rekao je među ostalim Budanko istaknuvši kako je u prošloj godini u Općini Promina ostvareno 6000 turističkih noćenja, što je pokazatelj da se kraj sve više turistički budi.

U sklopu "Prominskog bronzina" u suradnji s Udrugom vinara „Debit“ održana je i 4. smotra prominskih vina čiji je apsolutni pobjednik vinar Stipe Knežević. Naime prema ocjeni stručnog žirija, na čelu s voditeljem županijske Savjetodavne poljoprivredne službe Marijom Tomićem, a kojem su bili ugledni vinski stručnjaci Stipe Ivić , Mandica Erceg, Marko Dobrić i Davor Mitrović u kategoriji crnih vina prvo i drugo mjesto pripalo je merlotu Stipe Kneževiće,  kojima je dodijeljeno 83,4 i 79,8 bodova dok treće mjesto s 79,2 boda pripalo je Željku Broniću, također za merlot. Stipe Knežević ima i najbolje bijelo vino. Njegov  debit dobio je 80,4 boda, mareština sa 79,6 bodova je druga, dok treće mjesto sa 79,2 za debit osvojio je vinar Pavo Džapo. Uz diplome  darovan im je i susak.

Na trgu u središtu Oklaja organiziran je i sajam autohtonih proizvoda i suvenira koji je okupio 20 izlagača sa šireg prostora Šibensko kninske županije, te susjedne Zadarske županije. Za najmlađe organizirane su radionice u izradi suska i tkanju . U suradnji s Gradskim muzejom Drniš postavljane j i izložba tradicijskih predmeta iz stare kužine .U prigodnom kulturno-umjetničkom programu nastupili su KUD „Ivan Goran Kovačić“ iz Bibinja i KUD "Naši korijeni" iz Kljaka, a završnica cijele manifestacije bio je koncert popularne grupe Baruni i potom veliki vatromet.