OPĆINA PROMINA, Put kroz Oklaj 144, 22303 Oklaj, tel: (022) 881 018, fax: (022) 310 392, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Digitalna pristupačnost

Veliki četvrtak u Promini

. Objavljeno u Novosti

Veliki četvrtak je četvrtak u Velikom tjednu, posljednji dan korizme.

Toga dana navečer počinje Vazmeno trodnevlje (muka, smrt i uskrsnuće Kristovo). 

Na Veliki četvrtak do podne nema nigdje mise osim one koju predvodi biskup u koncelebraciji sa svećenicima iz cijele biskupije posvećuje sveta ulja.

Veliki četvrtak je također spomendan u koji je Isus ustanovio dva sakramenta: euharistiju (svetu misu) i svećenički red.

Na Veliki četvrtak navečer svaka župa slavi misu večere Gospodnje.

U župi sv. Mihovila u Promini župnik fra Petar Pletikosa predvodio je večernju misu koja je počela u 19 sati.

Kad je župnik u misi zapjevao hvalospjev "Slava", svečano su zazvonila sva zvona koje se nakon toga ne oglašavaju do mise vazmenog bdjenja na Veliku subotu.

Misno evanđelje govorilo je o tome kako je Isus apostolima prao noge, kao primjer i poziv svim kršćanima na uzajamnu ljubav i služenje. Ovo pranje nogu se u mnogim crkvama i stvarno upriličuje te župnik pere noge dvanaestorici župljana. U našoj župi, po običaju od davnina, župnik je prao noge svim Čuvarima Isusova groba. I ove godine odazvalo se je za tu službu 25 Čuvara Isusova groba.

Kako je statistika života u Promini svakim danom sve gora i gora tako nas je strah da će i taj običaj biti ugašen. Na veliko zadovoljstvo svih župljana svake godine sve više je mladih koji žele da nastave tradiciju Čuvara Isusova groba. Među njima ima i onih koji se nisu rodili u Promini ali su svojim dolaskom s roditeljima u Prominu zaželjeli da budu Čuvari Isusova groba.

Na početku njihove službe svi smo zadivljeni s kojom ozbiljnošću vrše službu Čuvara Isusova groba u Promini. Nadamo se da će tako i nastaviti, i to ne samo kroz Uskrsno vrijeme nego cijelom godinom.

Nakon mise posvećene hostije, namijenjene za pričest na Veliki petak, župnik je prenio u svetohranište koji se nalazi na sredini crkve i uz koji Čuvari Isusova groba vrše svoju službu.

Nakon klanjanja i razmišljanja o trenutku u kojem se nalazimo, župljani su zapjevali Muku Gospodina našeg Isukrsta i Plač Matere njegove.

Oko 21,15, u tišini, krenuli smo svojim kućama.