OPĆINA PROMINA, Put kroz Oklaj 144, 22303 Oklaj, tel: (022) 881 018, fax: (022) 310 392, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Digitalna pristupačnost

Župljani Promine hodočastili Gospi Lurdskoj i bl. Alojziju Stepincu

. Objavljeno u Novosti

U nedjelju, 7. veljače 2016., župljani Promine pod vodstvom župnika fra Petra Pletikose hodočastili su u Zagreb Gospi Lurdskoj  i bl. Alojziju Stepincu.

Od 1975. godine tradicionalno se održavaju susreti Prominaca nastanjenih u Zagrebu u crkvi Majke Božje Lurdske u Zagrebu. Ove godine 40-ak župljana u organizaciji župe sv. Mihovila i općine Promina kre-nuli su u Zagreb.

Na početku putovanja župnik je uz molitvu i nekoliko razmišljanja razloga našega hodočašća predvo-dio naš hodočasnički put. Zanimljivo je bilo da je naš župnik fra Petar na prvome susretu 1975. godine bio gvardijan u svetištu Gospe Lurdske u Zagrebu a da nas u Zagrebu uz naše Promince čeka i naš fra Ivan Male-tić sa službom u samostanu.

Prvi sastanak Prominaca u Zagrebu, 1975. godine, predvodio je tadašnji župnik fra Srećko Vekić koji je ovih dana bio u Zagrebu i sa velikim zadovoljstvom odlučija je dočekat susret sa svojim Promincima.

Uz molitvu, pjesmu, kako mladih tako i malo starijih hodočasnika brzo nam je prošao put do Zagreba. Već u 12 sati bili smo pred svetištem a sv. misa je bila zakazana u 12.30 sati. U dvorištu svetišta sastali smo se s Promincima koji žive u Zagrebu.

Na početku sv. mise sadašnji gvardijan fra Mate Matić pozdravio je kako župljane tako i Promince ko-ji žive u Zagrebu. Misu je predvodio fra Petar Pletikosa uz sdjelovanje fra Ivana Maletića i fra Srećka Ve-kića. 

Svetopisamska čitanja navijestili su Karla Gojčeta, Lucija Tošić i Ivan Žulj. Župnik Promine fra Petar je pozdravio sve prisutne i iznio sadašnju statistiku u župi Promina. Svim prisutnim ostat će u sjećanju obra-ćanje fra Srećka Vekića.

Nakon sv. mise svi prisutni su se sastali u dvorištu samostana. Uz župni list »Promina«, katolički ka-lendar i malo razgovora završili smo susret u svetištu Gospe Lurdske. 

Svi skupa zaključili smo da je ovaj put izostao dogovor s Prominjanima koji žive u Zagrebu. U cilju druženja i održavanja poveznice s rodnim krajem Prominjani u Zagrebu trebali bi se organizirati kao nekada i obnoviti Zavičajni klub.

Oko 14.30 sati krenuli smo autobusom prema katedrali. Fra Petar je svoje župljanje proveo kroz kated-ralu a najviše vremena, uz molitvu, proveli smo uz grob bl. Alojzija Stepinca. Zahvaljujući lijepom vremenu imali smo priliku prošetati se bližom okolicom.

Oko 16 sati krenuli smo na ručak koji je organizirao naš Prominac Stanko Aralica. Nakon ručka Stan-ko je sa svojim Prominjcima zapivao nekoliko pisama i nakon toga krenuli smo iz Zagreba prema svojoj Pro-mini. Uz zahvalu Bogu na današnjem danu, fra Petar je predvodio molitvu kad smo napuštali Zagreb.

Obogaćeni svim doživljenim veselje se osjetilo i u autobusu cijelim putem povratka. Pjesma svih prisu-tnih pratila nas je do našega Oklaja u 23 sata. Uz saznanje i dogovor da bi ovakvih hodočasničkih putovanja trebalo bit još pošli smo svojim kućama.