OPĆINA PROMINA, Put kroz Oklaj 144, 22303 Oklaj, tel: (022) 881 018, fax: (022) 310 392, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Digitalna pristupačnost

Nicolai Jacques primio priznanje Općine Promina: "Francuz sam, ali moje srce danas kuca za Hrvatsku"

. Objavljeno u Novosti

Francuz sam s Korzike, ali danas moje srce kuca za Hrvatsku. Kad sam primio poziv da dođem u Oklaj, mislio sam da će mi srce iskočiti od uzbuđenja i radosti. Ovo mi je najljepši dan u životu – kazao je, nakon što mu je na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Promine u povodu 132. obljetnice utemeljenja te općine uručeno priznanje počasnoga građanina Promine, francuski državljanin Nicolai Jacques.

Upravo on je, kako je obrazloženo na svečanosti, svojim radom i djelovanjem značajno pridonio napretku i ugledu općine, ostvarenju i razvoju demokracije u Republici Hrvatskoj, miru u svijetu i napretku čovječanstva za opće dobro.

Jacques je, po riječima prominskog načelnika Tihomira Budanka, u vrijeme Domovinskog rata ostavio miran i lagodan život u Francuskoj kako bi, najprije kao humanitarac, radio na prikupljanju i dostavi humanitarne pomoći ratom zahvaćenom području RH. Zatim se kao stranac dragovoljac u skupini od 550 svojih sunarodnjaka uključio u redove Hrvatske vojske.

– Na bojišnicama diljem naše domovine poginulo je čak 80 francuskih državljana, a 55 ih je ranjeno. Zauvijek ćemo se sjećati njihove žrtve. Jacques je kao pripadnik 113. brigade HV-a, a bio je jedini Francuz među braniteljima naše postrojbe, aktivno sudjelovao u borbenim aktivnostima povrata privremeno okupiranih područja RH – kazao je Budanko.

Na skupu kojem su, uz domaćine, čelnike općine i općinske vijećnike, prisustvovali mnogi gosti i uzvanici, plakete Općine uručene su i ovogodišnjim laureatima, predstavnicima HE Miljacka HEP-a, JU NP “Krka” te tvrtke “Metal-Sint” iz Oklaja.

Izvor: Slobodna Dalmacija