OPĆINA PROMINA, Put kroz Oklaj 144, 22303 Oklaj, tel: (022) 881 018, fax: (022) 310 392, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Digitalna pristupačnost

Proglašena najbolja prominska vina

. Objavljeno u Novosti

Na drugoj Smotri prominskih vina koja je održana ove subote u sklopu tradicionalnih Prominskih igara predstavljeno je ukupno 11 vina Prominskog vinogorja. Sveukupno su predstavljena 22 uzorka vina, od kojih 14 bijelih i 8 crnih vina. Crna prominska vina odnijela su zlatnu, dvije srebrne i dvije brončane medalje, dok su bijelima pripale tri brončane medalje.

Najbolji prominski vinar je Stipe Knežević s čak tri vina među nagrađenima - merlotom iz 2012., za kojeg je dobio i ukupan najveći broj bodova za prominska vina te ovogodišnjim merlotom i bijelim vinom žilavkom koji su osvojili treće i drugo mjesto u svojim kategorijama. Ostala nagrađivana vina su merlot Ivana Bilandžije iz 2013. za koje je zaslužio drugo mjesto, najbolje prominsko bijelo vino debit koje je Ivici Džapi donijelo prvo mjesto i maraština Emila Gojčete za koju je osvojio treće mjesto među bijelim vinima prominskih vinara.

Uzorke je ocjenjivao šesteročlani stručni ocjenjivački sud na čelu s predsjednikom komisije, dipl. ing. Antom Grubišićem uz kojeg su vina ocjenjivali i dr. sci. Irena Budić, mr. sc. Stipe Ivić i dr. sc. Goran Zdunić iz Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita te dipl. ing. Marina Pavlović i dipl. ing. Nikša Zglav. Njihova ocjena glasi:

"Vina berbe 2014. imaju izraženu svježinu kao posljedicu visokog sadržaja ukupnih kiselina. U određenom broju vina osjećaju se mane poput oksidacije, sumporovodika, merkaptana i octikavosti kao posljedica neprimjerene tehnologije, prvenstveno zbog nedovoljnog korištenja vinobrana. Osim male količine sumpora i korištenja ostalih enoloških sredstava problem su i zakašnjeli pretoci, što se odražava i na kvalitetu vina."

Izvor: Radio Drniš