OPĆINA PROMINA, Put kroz Oklaj 144, 22303 Oklaj, tel: (022) 881 018, fax: (022) 310 392, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Digitalna pristupačnost

Održana akcija povodom Dana narcisa

. Objavljeno u Novosti

Već 12 godina Liga protiv raka grada Drniša organizira Dan narcisa - dan posvećen oboljelima od raka dojke.

Kupnjom buketića narcisa po simboličnoj cijeni, građani Drniša i pripadajućih općina su 21. ožujka 2015 godine podržali akciju u borbu protiv raka dojke pod motom "Cvijetom narcisa protiv raka dojke". U akciji je prikupljeno 5.980,00kn i 400,00 kuna članarina kojom su građani produžili godišnje članstvo po cijeni 20,00 kn.

Cilj akcije je poboljšati kvalitetu življenja oboljelih, otkriti rak dojke u početnom stadiju, te smanjiti smrtnost žena. U tu svrhu dijeljen je građanima promidžbeni materijal. 

Dio prikupljenih sredstava namijenjen je za kupnja aparata za intraoperativnu radioterapiju, koji će oboljelima od raka omogućiti jednokratno zračenje odmah iza operacije, navode iz Europa Donne Hrvatska – Hrvatskog foruma protiv raka dojke, koji je tradicionalno glavni organizator akcije.

Drugi cilj akcije je usvajanje nacionalnog programa za liječenje bolesti dojke u centrima izvrsnosti.

Nositelj programa su Ministarstvo zdravlja, a u organizaciji i provedbi sudjeluju brojne institucije: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, radiološke jedinice, HZZO, liječnici obiteljske medicine, patronažne služba i drugi.

Iz Lige apeliraju da žene redovno odlaze na mamografski pregled koji omogućuje otkrivanje karcinoma čak dvije godine ranije nego što tumor postane dovoljno velik da se može napipati. Rano otkrivanje stanica raka jamči 90% izlječenje time i kvalitetan život.

"U ime članova operiranih od raka i volontera lige i Srednje škole Ivana Meštrovića Drniš, zahvaljujemo se svim građanima grada Drniša te općine Promina koji su kupnjom cvijeća narcisa "cvijeta buđenja i nade" pomogli u borbi protiv teške bolesti."

"Zahvaljujemo se i našim vrijednim ženama koji učestalo doniraju narcise iz svojih okućnica time pomognu u realizaciji akcije."