OPĆINA PROMINA, Put kroz Oklaj 144, 22303 Oklaj, tel: (022) 881 018, fax: (022) 310 392, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Digitalna pristupačnost

Spomendan na poginule prominske branitelje i civile Domovinskog rata i 140. obljetnica osnutka Općine Promina

. Objavljeno u Novosti

21. srpnja s početkom u 8:45 polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja u Mratovu započelo je svečano obilježavanje Spomendana na poginule prominske branitelje i civile Domovinskog rata te 140. obljetnice osnutka Općine Promina.

Komemorativni program nastavio se polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja u Oklaju pored crkve sv. Mihovila te misom zadušnicom koju je predvodio župnik fra Marko Duran u koncelebraciji s bivšim prominskim župnikom fra Ivanom Čupićem. Svetu misu uzveličala je Klapa Sveti Juraj HRM. U komemorativnom mimohodu od crkve svetog Mihovila do središnjeg trga u Oklaju sudjelovala je je Hrvatska vojska, Šibenska gradska straža, izaslanici ministarstava, predstavnici Šibensko-kninske županije, na čelu sa županom dr. Markom Jelićem, predstavnici Općine Promina, ratni zapovjednici i visoki časnici HV-a, predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata, predstavnici prominskih branitelja, članovi obitelji poginulih te ostali puk.

Središnjem protokolarnom dijelu priključio se i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović koji je odao počast poginulim braniteljima i civilima prominskog kraja upisavši se u knjigu sućuti u spomen-sobi te položivši vijenac ispred središnjeg križa u Oklaju. Uz predsjednika su bili general Marijan Mareković, posebni savjetnik Predsjednika Republike za veterane Domovinskog rata, te pukovnik Dražen Mazalin.

Vijence su položili i članovi obitelji poginulih te izaslanik ministra obrane g. Miroslav Kokić, izaslanik ministra hrvatskih branitelja g. Ivan Vukić Niper, izaslanik ministra unutarnjih poslova g. Darko Belak, izaslanik župana Šibensko-kninske županije g. Marijo Ćaćić, izaslanstvo PU Šibensko-kninske, načelnik Općine Promina s vijećnicima, izaslanstva susjednih gradova i općina, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, predstavnici političkih stranaka i predstavnici prominskih branitelja.

U Domu kulture u Oklaju održana je potom svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Promina, na kojoj se uz domaćina načelnika Tihomira Budanka okupljenima obratio i predsjednik Republike Hrvatske. Tom prilikom predsjednik Milanović je izrazio duboko poštovanje prema žrtvama koje su pale u Promini tijekom Domovinskog rata, podsjetivši sve prisutne da takve tragedije ne smiju postati dio rutine, već moraju ostati trajna opomena o posljedicama nasilja, zločina i netolerancije. Naglasio je važnost sjećanja na sve žrtve, bez obzira na njihovu nacionalnost.

S ponosom i tugom ističemo kako su 23 branitelja te ukupno 49 civila s područja ove male općine položila život u obrani i stvaranju Republike Hrvatske što Općinu Promina svrstava u red najteže stradalih područja Republike Hrvatske u Domovinskom ratu. Na području općine Promina stradala su i dvojica pripadnika hrvatskih branitelja Drnišanin Šime Grabić i Miljevčanac Vedran Malenica.

Uspomena na njih 74 koji su polažući život svoj za drugoga ostvarili vrhunce ljubavi postavlja i pred nas obvezu razborito, hrabro i nesebično neprestano davati sebe kao doprinos boljoj budućnosti zemlje u kojoj živimo. Ne dopustimo da umine sjećanje na te nedaće!

Naša je dužnost i obveza na dostojanstven način pokloniti se i zahvaliti njihovoj žrtvi!

Foto: Mario Sučić