OPĆINA PROMINA, Put kroz Oklaj 144, 22303 Oklaj, tel: (022) 881 018, fax: (022) 310 392, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Digitalna pristupačnost

5. Prominski bronzin

. Objavljeno u Novosti

Miris tradicionalnih prominskih jela iz vrelih bronzina nakon tri godine stanke ponovno se širio Oklajem. U sklopu gastro manifestacije 5. Prominski bronzin 9 ekipa ukrstilo je kuhače i pokazalo umijeće pripreme bakalara na žlicu, kako se već tradicionalno priprema u Promini.

Kuharske sposobnosti ekipa: DaSe, DVD Promina, Ognjištari, Perolaka kategorija, Pandže Suknovci, Bolje ne more, Ćukovi Bronićevi, KUD Promona i Uzdanice, ocjenjivao je stručni žiri u sastavu Ivan Zore (predsjednik), Paško Bandalo Pajka i Ivan Ićo Bronić koji su imali nimalo lak zadatak - ocijeniti okus, umak i ukupni dojam jela te odjeću kuhara i atmosferu ekipe. Tijesnu pobjedu s ukupnih 57 bodova odnijela je ekipa DaSe, drugo mjesto pripalo je Ognjištarima, a treće ekipi Ćukovi Bronićevi. Doma su ponijeli velike paella posude, a Udruga Naše ognjište osigurala je krparu za prvo mjesto, dok je Obrt Branko Budanko prvakinjama poklonio prigodni prominski suvenir.

Atmosfera je bila izvrsna, a posjetitelji su se mogli dobro zabaviti i nagraditi nepce delicijama ne samo iz 9 bronzina, već i rižotom, srdelama, inćunima, različitim vrstama sireva, smokvenjacima, koje su u revijalnom dijelu izvan konkurencije pripremale gostujuće ekipe: Šibensko-kninska županija, Turistička zajednica Šibensko-kninske županije, Javna ustanova Nacionalni park Krka, Ekološka udruga Krka Knin, a centralni lonac s grahom pripremila je obitelj Mlinar iz Oklaja.

Nekoliko tisuća posjetitelja imalo je priliku razgledati i sajam obrtništva na kojem je izlagalo petnaestak izlagača sa šireg prostora Šibensko-kninske županije, a najmlađi su sudjelovali u eko-etno radionicama Udruge Carza, dok su se u radionici tkanja i izrade krpara koju je organizirala Udruga Naše ognjište mogli okušati malo stariji.

U prigodnom kulturno-umjetničkom programu nastupili su KUD Kralj Zvonimir iz Knina te domaći KUD Promona, a dobru atmosferu cijelo vrijeme podgrijavala je grupa Trio Regula, dok se za završnicu ovogodišnje izvrsno posjećene gastro manifestacije 5. Prominski bronzin pobrinuo tamburaški sastav Gazde.

Foto: Mario Sučić