OPĆINA PROMINA, Put kroz Oklaj 144, 22303 Oklaj, tel: (022) 881 018, fax: (022) 310 392, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Digitalna pristupačnost

Otvoren neformalni klub mladih "Kolarište'' u Oklaju

. Objavljeno u Novosti

Rezultat je to rada mladih iz Promine koji su kroz projekt „Emulzija – energija mladih u lokalnoj zajednici“ bili educirani i mentorirani o osmišljavanu i provedbi svojih vlastitih projekata. Tako su mladi iz Promine prepoznali da u njihovoj Općini nedostaje prostor koji bi bio otvoren mladima i u kojem bi ti mladi provodili kvalitetno slobodno vrijeme te organizirali aktivnosti u skladu s njihovim interesima.

Općina Promina, koja je i partner na projektu Emulzija, ponudila je prostor u Domu kulture u centru Oklaja, predala mladima ključ i na taj način omogućila da se Klub mladih Kolarište i otvori.

Prva u nizu aktivnosti Kolarišta bila je jesenska kreativna radionica za djecu koju su osmislile i vodile mlade djevojke koje su zadnjih godinu dana bile mentorirane i koje su imale želju svojim najmlađim sumještanima ponuditi kreativno provedeno slobodno vrijeme.

Na ovu prvu u nizu radionicu odazvalo se zaista mnogo djece, malih Prominaca koji su zaposlili svoje ruke i izradili kreativne predmete koje planiraju pokloniti štićenicima Doma za starije u Oklaju.

Druga ovakva radionica u Kolarištu zakazana je već za petak, 11. studenoga kada će mladi nastaviti sa svojim aktivnostima u ovom novootvorenom Klubu mladih.

Inače, u doba naših baka i djedova, i ranije, svako je selo u Promini imalo svoje „kolarište“, odnosno mjesto gdje se pleše - raskršće, cesta, gumno i drugi otvoreni prostori), a plesalo se nedjeljom ispred crkve nakon mise; na blagdan koji se služi – u Oklaju na Malu Gospu, ispred Kneževićevih kuća na Stipandan; ispred dvorišta odakle mlada odlazi i kod kuće gdje dolazi. Ponekad bi momci znali obići i nekoliko korlarišta po selima. Za lijepa vremena plesne zabave trajale bi duboko u noć.

U nešto modernijem obliku, Kolarište kroz mlade ljude u Promini je oživjelo, a upravo to je i jedan od ciljeva Emulzije – probuditi ljubav prema vlastitoj kulturnoj baštini i tradiciji i na osnovu nje unijeti novu (mladu) enregiju u lokalnu zajednicu.