OPĆINA PROMINA, Put kroz Oklaj 144, 22303 Oklaj, tel: (022) 881 018, fax: (022) 310 392, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Digitalna pristupačnost

Predsjednik Republike Hrvatske g. Zoran Milanović ponovno u Promini povodom obilježavanja 139. obljetnice osnutka Općine Promina te Spomendana na poginule prominske branitelje i civile u Domovinskom ratu

. Objavljeno u Novosti

Predsjednik Republike Zoran Milanović boravio je danas u Oklaju, u Općini Promina, na obilježavanju Dana sjećanja na vojne i civilne žrtve prominskog kraja u Domovinskom ratu i 139. obljetnice osnutka Općine Promina.

Predsjednik Milanović je u pratnji načelnika Općine Promina Tihomira Budanka i gradonačelnika Grada Knina i izaslanika župana Šibensko-kninske županije Marija Ćaćića obišao Spomen sobu u zgradi Općine Promina te položio vijenac i zapalio svijeću ispred središnjeg Spomen križa u čast poginulih branitelja i civila prominskog kraja u Domovinskom ratu. Nakon ceremonije polaganja vijenaca, Predsjednik Republike sudjelovao je na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Promina povodom 139. obljetnice osnutka.

„Ovdje dolazim drugu godinu zaredom zato što sam prepoznao, shvatio, vidio da je ovo mjesto jedno od onih rijetkih mjesta u Hrvatskoj koje nosi neki poseban teret onoga što se događalo u ratu za što krivci i odgovorni nisu nikada pronađeni, a neće ni biti, da se ne lažemo“, rekao je predsjednik Milanović, posebno se obrativši obiteljima poginulih hrvatskih branitelja i civila.

Govoreći o Promini, predsjednik Milanović kazao je da je to mjesto koje predstavlja ogledni primjer suradnje, dijaloga i kulture koja uvijek uključuje dvije strane. „Bio bih sretan da ovdje vidim predstavnike srpske nacionalne zajednice, ne kao nosače križa i nekoga tko preuzima teret i odgovornost za zločine, nego naprosto nekoga tko pruža ruku. Kao što radimo mi, kao što to radim ja na nizu stratišta srpskog naroda, od onih malih do onih većih stratišta. To je nekako fer, ali nažalost i ove godine ništa od toga”, rekao je.

Osvrnuo se Predsjednik i na sredstva iz EU fondova te je također pohvalio ovaj kraj u uspješnosti korištenja novca iz EU fondova. „Prošle godine ste govorili o EU fondovima i o 20-tak milijuna uzetih sredstava, volim više riječ „uzetih“, „iskorištenih“, a ne „povučenih“ jer to je naš novac. 20 milijuna je ogroman novac, ogromna sredstva, promijenjeni životi, standardi za ovako malu sredinu. Imam puno svjedoka da sam vas često, baš imenom Promine pronosio po gradovima i općinama Hrvatske i govorio kako je to primjer jedne male općine, bez obzira tko je na vlasti. Ovdje ljudi funkcioniraju kao braća i sestre“, rekao je i da je to nažalost jedan od rijetkih primjeraka takve uspješnosti.

Uz predsjednika Milanovića bio je posebni savjetnik Predsjednika Republike za veterane Domovinskog rata, Marijan Mareković.

Izvor: Predsjednik.hr