OPĆINA PROMINA, Put kroz Oklaj 144, 22303 Oklaj, tel: (022) 881 018, fax: (022) 310 392, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Digitalna pristupačnost

U Drnišu održan znanstveno-stručni skup na temu "Školstvo na prostoru Dalmatinske zagore, Školstvo – zalog za budućnost"

. Objavljeno u Novosti

U petak 17. listopada 2014. godine u Glazbenoj školi u Drnišu održan je znanstveno-stručni skup na temu "Školstvo na prostoru Dalmatinske zagore, Školstvo – zalog za budućnost". Organizator skupa je bio Kulturni sabor Zagore, a suorganizatori pored domaćina Grada Drniša, bili su Sveučilište u Zadru i Filozofski fakultet u Splitu. U radu skupa sudjelovali su znanstvenici teoretičari koji se bave školskom problematikom, te predstavnici institucija, ali i nastavnici praktičari koji se svakodnevno suočavaju sa poteškoćama oko organizacije i izvođenja nastave u egzodusnim područjima Zagore. Na skupu je bilo prisutno preko 20 sudionika, koji su predstavili svoje radove, a radovi prezentirani na skupu objavljeni su u posebnom Zborniku.

Na otvaranju skupa su prisutne pozdravili predsjednik Kulturnog sabora Zagore Nedjeljko Marinov, gradonačelnik Grada Drniša Josip Begonja, dožupan Šibensko-kninske županije Zoran Smolić, te biskup Ante Ivas.

Sudionike skupa je u ime Grada Drniša pozdravio gradonačelnik mr. sc. Josip Begonja. Osim riječi dobrodošlice i želje da se sudionici skupa dobro osjećaju i uspješno odrade planirano gradonačelnik je naglasio važnost događaja za Drniš. U ime organizatora nazočne su pozdravili doc. dr. sc. Mladenko Domazet sa Filozofskog fakulteta u Splitu i dr. sc. Nedjeljko Marinov, predsjednik Kulturnog sabora Zagore. Za sve sudionike je bila posebna čast i zadovoljstvo što su nazočili i pozdravili skup mons. Ante Ivas, šibenski biskup i prof. Zoran Smolić, dožupan Šibensko-kninski.

Teme skupa su bile podijeljene u tri sjednice. Moderator prve sjednice pod nazivom "Iz povijesti školstva" bio je prof. dr. sc. fra Vicko Kapitanović. Svoje je radove predstavilo osam autora, a teme su obuhvatile prostor od Benkovačkog do Imotskog kraja.

Drugu je sjednicu vodio prof. dr. sc. Mate Matas, a predstavljeno je sedam tema pod zajedničkim naslovom "Sjećanja i duboki tragovi". O svojim učeničkim i učiteljskim danima govorili su prof. dr. sc. Marko Radačić, prof. Špiro Milevčić i prof. Paško Čule. Predstavljeni su i učitelji koji su svojim djelovanjem obilježili mjesta i vrijeme. Osim predstavljenih prof. Ive Mlikote, Dragutina Karla Topića i Darinke Veić sigurno je bilo još zaslužnih i vrijednih učitelja u povijesti školstva na prostoru Dalmatinske zagore. Trećom sjednicom "Školstvo – zalog za budućnost" predsjedao je prof. Mate Zekan. Predstavljeno je devet radova.  

U završnoj dijelu autori su pozvani da pripreme radove za tisak u zborniku koji bi se trebao predstaviti u slijedećoj godini. Sudionici su upoznati i s planiranim novim skupom na temu "Gospodarske mogućnosti Zagore i oblici njihova optimalnog iskorištavanja". Sudionici su druženje završili u hotelu Park gdje im se na poseban način zahvalio gradonačelnik grada domaćina, mr. sc. Joisip Begonja. 

Predavači na skupu: Stanko Bašić, Jurica Botić, Marijan Buljan, Vinko Bulat, Paško Čule, Davor Gaurina, Vladimir Golubić, Kristina Gverić, Nansi Ivanišević, Ana Kodrić Ivelić, Ivana Lozo, Branka Manin, Nevenka Maras, Nedjeljko Marinov, Mate Matas, Špiro Milevčić, Mara Pezo, Ivica Šušić, Edvard Topić, Bože Ujević, Zvonimir Veić i Filip Zoričić.