OPĆINA PROMINA, Put kroz Oklaj 144, 22303 Oklaj, tel: (022) 881 018, fax: (022) 310 392, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Digitalna pristupačnost

Proslava Velike Gospe u Promini

. Objavljeno u Novosti

Za kršćane Promine Velika je Gospa omiljeni blagdan kamo se godišnje skuplja veliki dio naroda Božjeg. Svetkovina pada u vrijeme školskih praznika i godišnjih odmora kada vlada ljetno ozračje i vrijeme opuštenosti. Prigoda je susresti rodbinu i prijatelje, prepoznati lica koja se odavno nije vidjelo, osvježiti uspomene iz djetinjstva. A sve se to događa u svečanom raspoloženju, s okusom blagdanskog slavlja. Velika je Gospa uz Malu Gospu najomiljenija marijanska svetkovina u kršćanskom svijetu pa tako i u Promini. Jednako je tako Velika Gospa u Promini za mještane i za sve one koji se nađu u tom vremenu u Promini prigoda da obnove svoju vjeru u sjeni drevnog blagdana koji se slavi od ranokršćanskih vremena.

Po starom dobrom običaju mnogi Prominjani na dan Velike Gospe hodočaste na Visovac. Naravno, i ove godine crkva Gospe Čatrnjske je bila prepuna vjernika. Misu je predvodio župnik fra Petar Pletikosa.

Nedugo nakon Gospe od Anđela, na kojoj se okupilo mnoštvo vjernika, Otočić Visovac, najljepše hrvatsko Gospino svetište, opet je privukao mnoštvo hodočasnika.

Kao i od davnina najviše hodočasnika je iz Promine. Djevojke iz Promine (Čitluka) i ove godine, obučene u narodnu nošnju, nosile su Gospinu sliku. Pomagali su im momci iz Promine, također obučeni u narodnu nošnju. Naravno, barjak župe Promine i Gospe Visovačke nosili su Prominjani. Veliku zahvalu i pohvalu na svemu tome izrekao im je gvardijan fra Mate Gverić, uz prisjećanje kako je to nekad bilo.

Središnje slavlje proslave Velike Gospe s procesijom započelo je u 10.30 sati, a misu je predvodio fra Mario Radman uz koncelebraciju fra Jure Šimunovića i gvardijana Visovačkog samostana fra Mate Gverića. Euharistijsko slavlje uzveličali su članovi pjevačkog zbora iz župe Rupe.

Svete mise su se još slavile u 7, 8, 17 i u 18 sati misa zahvalnica koju je predvodio fra Ivan Maletić. Hodočasnici su se uputili svojim domovima s povjerenjem u Gospin zagovor i nadu da će se njihove najdublje želje i molitve ostvariti i kako su to činili ljudi iz ovih krajeva stoljećima.

I ove godine u večernjim satima Općina Promina u Oklaju organizirala je zabavu za veliki broj Prominjana. Uz članove KUU Promina ove godine s nama je bio glazbenik Vlado Kalember.