OPĆINA PROMINA, Put kroz Oklaj 144, 22303 Oklaj, tel: (022) 881 018, fax: (022) 310 392, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Digitalna pristupačnost

"Cesta zvana čežnja" - pismo zahvale mještana Bogatića

. Objavljeno u Novosti

Nakon što je za Dan općine Promina svečano otvorena ceste Čitluk – Mratovo – Bogatić, čiju modernizaciju željno su čekali desetljećima, mještani Bogatića uputili su pismo zahvale koje objavljujemo u cijelosti:

CESTA ZVANA ČEŽNJA

Pradjedovi i djedovi naši sanjali su ovaj dan. Stoljetna želja i nadanje nije ih napuštala do zadnjeg daha.

Motikom i škipom u ruci krpali su oni svoju žilu kucavicu koja ih je vodila do bitnih odredišta. “Kula” je bila centar opstanka u kojoj su rješavali sve važne probleme, od činovničkim, pravnih i gospodarskih. Prolazila je Kula i općina Promina kroz razne bure i nevere, ali prominski čovjek čvrst i odlučan uvijek se nadao boljem sutra, za opstanak na ovom području od čije važnosti je i ova cesta. Prošlo je puno vremena, vlasti su se izmjenjivale i obećavale, ali rezultata nije bilo.

Vrijeme je prolazilo, bure i nevere nadirale su na naš osiromašeni i iseljeni prominski kraj, posebice zadnjih godina Domovinskog rata. Porobiše i protjeraše nas u izbjeglištvo, ali ponos, srce i želja za povratkom bila je sve jača. Vrati se narod na svoja stoljetna ognjišta, ponosni i sretni prioniše obnovi i uređenju svojih kuća, okućnica te obradi njiva, sadnji vinograda, maslina i smilja.

Mnogi načelnici i vijećnici pokušali su u najboljoj namjeri ostvariti višegodišnji san, rekonstrukciji NC 93 Čitltk-Mratovo-Bogatić. Hvala im za to.

Međutim, to je uspio nepokolebljivi ratnik i današnji načelnik općine Promina Tihomir Budanko čije ime će zasigurno velikim slovima biti upisano u srcima naših ljudi koji su doživjeli današnji dan, da nam žila kucavica vrati život za buduće generacije koje će zasigurno rado dolaziti na ognjišta svojih pradjedova, na kojima će graditi svoju budućnost.

Hvala ti dragi Tiho i neka tebe, tvoju obitelj i sve žitelje naše Promina čuva dragi Bog, da nas još dugo uveseljavaš i osnažuješ novim projektima, da ovdje, na našim prominskim prostorima bude života. To ovisi i o svima nama koji želimo i svoj osobni doprinos uložiti u bolju budućnost prominskog kraja, kako bi se naša djeca i unuci vraćali na svoju djedovinu.

Ulaskom Republike Hrvatske u EU pružaju se razne mogućnosti. Nadamo se da će mnogi zacrtani projekti u Promini biti realizirani, kako uz pomoć sredstava EU tako i uz pomoć naše općine i županije.

Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u realizaciji izgradnje i rekonstrukcije naše ceste: “Ceste zvane čežnja”.

Od srca hvala,
mještani Bogatića gornjih.

Bogatić Prominski, 23. srpnja 2019.