OPĆINA PROMINA, Put kroz Oklaj 144, 22303 Oklaj, tel: (022) 881 018, fax: (022) 310 392, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Digitalna pristupačnost

Prominjci proslavili Dan općine utemeljene prije 136 godina

. Objavljeno u Novosti

Prigodnim otvaranjem novoizgrađene ceste od Čitluka do Bogatića, "ceste nade" kako su je nazvali mještani, desetljećima čekajući na njenu modernizaciju Prominjci su u utorak započeli obilježavanje 136 obljetnice svoje općine.

- ‘Svaka cesta život znači. Njena dužina je 11 km, od čega je 4 km županijska cesta, a ostalo je lokalna prometnica, odnosno nerazvrstana cesta. Taj dio od 7,1 km je modernizirano sa sedam milijuna kuna europskog novca. Povezuje donji i gornji tok rijeke Krke, najkraći je sada to put od centra Puljani do Roškog slapa, a jednog dana i do visećeg mosta’, kazao je u Čitluku načelnik Općine Promina Tihomir Budanko prilikom otvorenja u pratnji župana šibensko kninskog Gorana Pauka i ravnateljice Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilde Copić.

Program proslave 136. obljetnice utemeljenja a ujedno i spomendan na pale branitelje i civile prominskog kraja u Domovinskom ratu započeo je promocijom knjige Marka Sičića “Kako sam doživio Domovinski rat na području Općine Promine” u ponedjeljak, 22. srpnja, u dupkom punoj Općinskoj vijećnici u Oklaju. Sadržaj knjige koja je izašla u nakladi Općine Promina opisuje događaje prije, za vrijeme i neposredno nakon Domovinskog rata, a napisana je da se ne zaboravi što se na ovom dijelu Hrvatske događalo, kazao je na predstavljanju njen autor umirovljeni prominski veterinar M. Sičić koji je nakon rata marno ispitivao brojne svjedoke i zapisivao njihova svjedočenja. Uz dokumentaciju o stradanju civila, prikupio je i podatke o spaljenim kućama, crkvama i drugim dobrima, te pjesme koje su Prominjci pučani spjevali u progonstvu.

Obilježavanje se potom nastavilo ujutro 23. srpnja na sam Dan općine, polaganjem vijenaca pred spomen obilježjem poginulim hrvatskim braniteljima u Mratovu i Oklaju,te otvorenjem ceste.

Potom je u župnoj crkvi sv. Mihovila prominski župnik fra Petar Pletikosa služio svetu misu zadušnicu na kojoj je pjevao zbor iz župe Siverić. Nakon mise uslijedio je tradicionalni mimohod branitelja od župne crkve do spomen sobe prominskih žrtva Domovinskog rata, gdje je fra Petar Pletikosa predvodio obred odrješenja za68 stradalih Prominjaca. S ponosom i tugom Prominjci se prisjećaju 23 branitelja koji su tijekom Domovinskog rata položila živote u obrani suvereniteta Republike Hrvatske, dok je za vrijeme četverogodišnje okupacije mučki na svom kućnom pragu ubijeno 45 civila, što Općinu Promina, gledajući u odnos na broj stanovnika, svrstava među najteže stradala područja Republike Hrvatske u tom razdoblju naše povijesti. Pred zajedničkim spomenikom u Oklaju uz spomen na sve njih obitelji i brojna izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće.

Središnjica svečanosti i ove godine bila je svečana sjednica Općinskog vijeća i akademija što je održana u oklajskom Domu kulture.

Svečanoj sjednici su uz vijećnike, sadašnje i bivše općinske čelnike, obitelji i prijatelje poginulih branitelja i civila, nazočili i brojni ugledni gosti i uzvanici. Među njima su bili Goran Pauk, šibensko-kninski župan u dodatnoj ulozi dvostrukog izaslanika – predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, saborski zastupnici Franko Vidović i Branka Juričev Martinčev ujedno izaslanica predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića,Darija Puljić i Nikola Blažević zamjenici župana, a među uzvanicima pozdravljeni su i brigadir Mario Lilić, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića i i načelnika Glavnog stožera OS RH generala zbora Mirka Šundova , brigadir Ivan Vukić, državni tajnik u Ministarstvu branitelja, Matilda Copić, ravnateljica Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Domagoj Validžić, pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike, Nediljko Dujić, predsjednik Županijske skupštine, dr. sc. Ante Nazor, ravnatelj Memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, prof. dr. sc. Marko Jelić, kninski gradonačelnik, sa suradnicima, Antonijo Brajković, gradonačelnik Skradina, Živko Bulat, načelnik općine Unešić, sa suradnicima, Ante Pijuk, načelnik općine Ružić, Vicko Jogunica i Marko Tabaković, predstavnici prijateljske općine Neum, članovi zagrebačkog Odbora za gospodarski razvoj Promine na čelu s dr. Slavkom Kulićem, ratni zapovjednici – general Rahim Ademi, brigadir Ivan Bačić, brigadir Jozo Šerić, pukovnik Krunoslav Mazalin, pukovnik Roko Mijić, članovi obitelji poginulih prominskih branitelja i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata, članovi Udruge veterana 4. gardijske brigade, Udruge udovica Domovinskog rata Šibensko kninske županije te drugi.

Otvarajući svečanu sjednicu , predsjednica Općinskog vijeća Davorka Bronić, podsjetila je da je Općina Promina nastala je 1882. godine odlukom cara Franje Josipa, da bi godinu dana kasnije 23. srpnja 1883. godine bila ustrojena. Nakon 80 godina djelovanja, 1963. godine, pripojena je Općini Drniš, a ponovo status lokalne samouprave dobila 30 godina kasnije, 1993. godine kad je osnovana Općina Oklaj. Kasnije je preimenovana u Općinu Promina koja se danas prostire na 140 km2 i devet naselja, koja svakim danom poprimaju novi izgled i privlače sve brojnije posjetitelje željne mira u netaknutoj prirodi, istaknula je predsjednica Općinskog vijeća. Ujedno je naglasila da su općinski vijećnici sve odluke i akte donosili na vrijeme i suglasno, u suradnji s načelnikom i općinskom upravom. Predsjednica Općinskog vijeća Davorka Bronić ovom prilikom predstavila je novu zastavu i grb Općine koji simbolično prikazuju osnovna obilježja Općine Promina.

-"Prominska kapa , plavi grozd s dva zelena lista i plava boja osnovna su obilježja općinskog grba i zastave. Upravo prominska kapa, najizrazitiji je simbol tradicije i kulturne baštine prominskog kraja. Iznad kape prikazan je plavi grozd kao simbol vjekovne orijentacije generacija Prominjana na poljoprivredu, a ujedno je i simbol svih prirodnih bogatstava Promine. Srebrna(bijela) pozadina simbol je kraškog kraja i planine Promine te duhovnog i materijalnog bogatstva vrijednih ljudi. Zastava je plave boje koja simbolizira nebo i vjeru u Božju pomoć te uzdanje u zagovor Blažene Djevice i sv. Mihovila, zaštitnika Promine. Crvena i bijela iz grba zajedno s plavim poljem zastave ujedno čine i hrvatsku trobojnicu" kazala je Davorka Bronić i dodala kako grb i zastava predstavljaju najprepoznatljivije simbole pojedinog kraja pa se nada da će ovu zastavu i grb Prominci ponosno isticati.

Na ono što je realizirano u proteklih godinu dana, te koji su novi projekti pripremaju prigodno je govorio načelnik općine Tihomir Budanko. Govoreći o gospodarskim aktivnosti posebice je istaknuo solarna polja koja se u Prostornom planu nalaze još od 2014. godine.

- Imamo određenih poteškoća u provedbi projekta, ali to rješavamo. Potrebno je urediti pravne interese sa Ministarstvom državne imovine, odnosno sa sva četiri ministarstva treba napraviti koordinirajuće tijelo, a to su Ministarstvo državne imovine, Ministarstvo zaštite okoliša – sektor za energetiku, Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo graditeljstva, da se problemi, koje smo imali, više ne ponavljaju. Jer u Suknovcima smo za 8 megavata dobili dvije lokacijske dozvole što nije dobro, zbog nas. Ostala dva polja ispod Razvođa su u fazi izrade tehničke dokumentacije. Čekamo izmjene i dopune županijskog prostornog plana. Realizacijom bi Općina Promina uprihodovala značajna sredstva. Poduzetnička zona je od 2014. godine ugrađena u Prostorni plan, a procedura je takva da zahtjeva urbanistički plan uređenja. Nakon procedure kroz katastar u Drnišu idemo prema Ministarstvu državne imovine i nadamo se da poduzetnička zona bi konačno, nakon pet godina procedure i bitke s državnim institucijama, trebala zaživjeti onako kako je zamišljena sa 30 parcela. Nadamo se da ćemo realizirati i dodatnih stotinjak građevinskih parcela za širenje građevinskog područja za gradnju obiteljskih kuća, za što smo imali veliki interes, ali nismo mogli ponuditi rješenje radi nedostatka zemljišta , istaknuo je načelnik Budanko.
-Krajem 2017. godine dobili smo konačno odluku da je eksploatacijska polja bivših rudnika boksita preuzela država. Čekamo ‘Studiju gospodarenja mineralnim sirovinama Republike Hrvatske’ te nakon toga možemo vidjeti kakva će biti realizacija na poljima koja su eksploatirana i koja se trebaju sanirati. Sva ona polja koja imaju rijetke elemente odlična su prilika za gradnju solarne elektrane jer ona traže veliku količinu električne energije za ekstrakciju, odnosno za elektrolizu. Potvrđeno je da za eksploataciju polja karbonatne sirovine postoji ozbiljan ulagač koji u Promini kani otvoriti i proizvodnju te osigurati radna mjesta.

Općina Primina nastavlja dobru suradnju s Nacionalnim parkom Krka, u čijim je granicama oko 2000 hektara prominskog područja. Priželjkuje dovršetak dvaju značajnih projekata NP koji će u budućnosti biti pravi razvojni zamašnjak cijeloga kraja. Riječ je o projektu visećeg mosta nad Krkom koji će, nakon završetka radova koji su u fazi ishođenja lokacijske dozvole, spajati dvije srednjovjekovne utvrde na njenim obalama, Nečven i Trošenj, te kompleks centra Puljani, u koji je uloženo oko 80 milijuna kuna i koji će arheološkom i prirodoslovnom zbirkom, kongresnom dvoranom, restoranom i smještajnim kapacitetima, ali i drugim sadržajima biti atraktivno odredište znanstvenika i turista. Tri turističke zone prošle su kroz prostorni plan u devetom mjesecu i očekujemo ‘potencijalnog investitora’ koji bi investirao u 500-tinjak novih ležajeva, pa to smatramo novim poticajom i novim potencijalom Općine Promina. Područje Suknovci, Čavčići i Medići.

Što se tiče Zone za gospodarenje otpadom u suradnji s gradom Kninom nastojat ćemo sa Fondom za zaštitu okoliša riješiti kompostanu i sortirnicu. Postoji procedura koju moramo poštovati, ali mi smo već odredili da idemo na odvojeno prikupljanje otpada, kazao je načelnik T. Budanko i dodao kako pomoću Mjere 7.4.1. namaknulo se 3,5 milijuna kuna za uređenje Doma kulture u Mratovu koji će biti multifunkcionalnog tipa. Promina će, uz to, do početka pedagoške 2020. godine dobiti novi vrtić u Suknovcima. Riješena je građevinska dozvola, sedam milijuna europskih kuna sjelo je na račun, a u tijeku je postupak javne nabave. Za mlade se obitelji priprema cijeli paket poticajnih mjera za ostanak u Promini ili za dolazak novih kojima bi činjenica da će zemljište za gradnju kuće moći kupiti za samo 10-ak tisuća kuna trebala biti zanimljiva. Preostalih 75 posto sufinancirat će im Općina, koja sprema i podlogu za dugačku listu olakšica i subvencija. Iz svojeg socijalnog programa mogu računati i na novac za vjenčanja, novorođenčad, školarce, studente...

Nisu zaboravljeni ni poljoprivrednici. Za OPG je i ove godine u proračunu rezervirano 200 tisuća kuna na ime sufinanciranja ulaganja u sadnice, opremu i tehnikalije do maksimalnog iznosa od 10 tisuća kuna. Uskoro se očekuje i realizacija dijela projekta uređenja centra Oklaja, u kojem će se u općinskom sjedištu urediti trg, igralište za djecu, javni sanitarni prostor, rekao je u svom govoru na svečanoj sjednici Općinskog vijeća načelnik Tihomir Budanko.

Okupljenima su se potom obratili dr. Slavko Kulić, Domagoj Validžić , Ante Nazor, Matilda Copić, Branka Juričev Martinčev i Goran Pauk.

Matilda Copić ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi kazala je :

- "Jako puno ljudi misli, kad pričamo o plaćanjima u poljoprivredi, da financiramo samo aktivnosti koje se tiču poljoprivrede pa isplaćujemo jedino poticaje, no nije tako. Imamo Program ruralnog razvoja, a cilj tog programa je osigurati mladim ljudima da ostanu na ruralnom kraju. To postižemo kroz projekte lokalne infrastrukture, bilo da govorimo o izgradnji dječjih vrtića, bilo o nerazvrstanim cestama, vodovodu, komunalnom i sličnoj infrastrukturi. Danas kroz program ruralnog razvoja financiramo 1050 projekata vrijednosti skoro 3 milijarde kuna, a to su sve infrastrukturni projekti koji se provode u naseljima do 5.000 stanovnika. U odnosu na tih 1050 projekata imamo 30 lokaliteta s područja Šibensko – kninske županije. Četiri projekta se provode u Općini Promina, otvorena je cesta te je napravljena strategija lokalnog razvoja Općine. Novootvorenom cestom omogućen je pristup turista s područja Roškog slapa obiteljsko poljoprivrednim gospodarstvima koja postoje u Promini. Nadam da će to potaknuti mlade koji žive na ovom području da se i dalje bave ili da se tek počnu baviti poljoprivredom".

Saborska zastupnica Branka Juričev Martinčev kazala je kako rijetke općine danas u RH mogu slaviti 136 godina djelovanja ,te se pohvalit da s ovako malim brojem stanovnika i kadrovskom ekipom prednjače u projektima i povlačenju europskog novca.

U svom obraćanju župan Goran Pauk je rekao:

– "Županija i županijska administracija svakako radi zajedno sa Općinom gdje god može i dotiče se u puno svojih djelatnosti svega onoga što je u interesu Općini. Prije svega Promina je odlično područje za poljoprivrednu proizvodnju što pokazuju i značajna ulaganja poljoprivrednika ovoga kraja, kao i promocija nove zastave i grba. Županija to podržava i prati kroz svoj program subvencija u poljoprivredi, a imamo i županijsku agenciju koja je pri pomoći poljoprivrednicima. Vezanje čovjeka za zemlju, prodajući svoju robu na kućnom pragu – ono je što želimo postići, i to je korak dalje u rješavanju problema depopulacije. S druge strane ono čime se županija bavi je i školstvo, a ovu godinu u područnoj školi u Oklaju nastavu pohađa 51 učenik, što je za pohvaliti. U proračunu Šibensko – kninske županije, za ovu godinu, osigurano je 300.000,00 kuna za sanaciju dijela ravnog krova na oklajskoj područnoj školi, kao i za dio unutarnjeg uređenja dijela školskog prostora. U proračunu za iduću godinu ćemo planirati sredstva za završetak radova na sanaciji još jedne dilatacije tog ravnog krova koji izaziva problem. Nadalje, prostorni plan županije koji je u svojim izmjenama i dopunama, dati će nam niz odgovora za solare, za boksitne jame, udaljenosti kamenoloma od prometnica, i to ćemo sa naše strane napraviti.

Drago mi je što je po četvrti put održan Prominski bronzin kojim čuvamo ono naše izvorno, koje ptiče proizvodnu domaćih proizvoda, i koja priča turističku priču, što je prominski veliki potencijal", kazao je župan Pauk.

Na svečanoj sjednici odlukom općinskih vijećnika dugogodišnjem prominskom župniku fra Petru Pletikosi uručena je Nagrada Općine Promine. U Prominu je za župnika župe sv. Mihovila došao 5. kolovoza 2012. Za to vrijeme u župi su napravljene tri mrtvačnice. Svih šest crkava su ozvučena a zvona su elektrificirana. Za župnikovanja fra Petra uvedena je pobožnost Križnog puta Prominom. Oba biskupa rado su dolazili u župu kao i provincijal fra Joško Kodžoman. Prije dvije godine HTV je prenosio svetu misu iz župne crkve. Ove godine, na Uskrsni ponedjeljak, u Promini je održan Festival Čuvara Isusova groba.

– "Sedam godina i 21 dan u Promini, Bogu hvala. Što je najvažnije? Sve što radiš radi sa ljubavlju! A ako imaš vrhovnika za Boga bit će sve u redu", poručio je fra Petar – čuvar vjere, običaja i kulture svoga naroda. Fra Petar Pletikosa rodom sa Miljevačkih Brištana, odlazi u mirovinu u samostan Gospe od Karmela u Omiš. "Fra Petre neka vas dragi Bog nagradi za sve dobro šta ste učinili u Promini. Zdravi i veseli nam bili i u Prominu i Miljevce se navraćali", poručili su mu Prominjci.

U kulturno umjetničkom programu na svečanoj akademiji nastupili su operna pjevačica prominskih korijena (rođena Čilaš) Jelena Buble i kninski tenor Hrvoje Marić uz pratnje.

Povodom Dana općine i spomendana na poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu u Oklaju održan je turnir u balotama u organizaciji Boćarskog kluba "Lavice". Sudjelovalo je 15 mješovitih ekipa iz Vodica, Knina i Promine. Prvo mjesto osvojila je prominska ekipa u sastavu : Ana Pokrovac, Paško Bandalo i Blagica Pokrovac.

Cijelu foto galeriju možete pogledati na našoj Facebook stranici OVDJE.