OPĆINA PROMINA, Put kroz Oklaj 144, 22303 Oklaj, tel: (022) 881 018, fax: (022) 310 392, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Digitalna pristupačnost

"Kapitanići" iz Mratova najbolje kuhaju bravetinu s verzinom

. Objavljeno u Novosti

U organizaciji Općine Promina po četvrti put u središtu Oklaju upriličena je gastro manifestacija "Prominski bronzin", na kojoj je više stotina Prominjana i njihovih gostiju uz dobru spizu, zabavu i vatromet dočekalo Dan državnosti RH.

Ove godine u bronzinima nad otvorenom vatrom varila se bravetina s verzinom. Staro jelo ovog kraja koje se sve rjeđe nalazi na jelovniku. Bravetina ne jede se tako često, a nekad je bila jedno od glavnih jela u krajevima poput Promine gdje je bilo razvijeno ovčarstvo. Nekada svaka kuća u Promini imala je svoje ovce, a kako je toga danas sve manje i ovo jelo pomalo pada u zaborav, osim toga meso ima i karakterističan okusa pa ga mnogi ne vole. Ovom manifestacijom upravo se od zaborava žele otrgnuti domaća jela koja su prehranila generacije Prominjana, te očuvati način kuhanja kako se radilo prije 60 ili 70 i više godina.

4. "Prominski bronzin" prigodno je otvorio načelnik Tihomir Budanko, dok natjecateljima i svim sudionicima blagoslov udijelio je prominski župnik fra Petar Pletikosa.

Šest ekipa: Ognjištari, Jagodice bobice, Ko-trlja, Miljacka, Kapitanići i Gemišt imalo je zadaću u bronzinu po starinski "na žlicu" skuhati dva buta ovčetine s crnim kupusom (verzinom). Općina Promina osigurala je meso, kupus i drva, a svi ostali dodaci i začini jelu su bili po odabiru kuhara. Prema propozicijama natjecanja, tročlani ocjenjivački sud na osnovu okusa, izgleda umaka, ukupnog dojam jela i atmosfere oko kuhara dijelilo je ocjene za svaku od ekipa.

Ove godine predsjednica žirija bila je Julija Beroš, rođena Pakovčanka, magistra ekonomije i slastičarstva, poznata food blogerica s bloga "Torta, pinjur, pjat". Zaposlena je u renomiranoj splitskoj slastičarskoj kući "Biberon", a ujedno predavačica na splitskom učilištu te visokoj školi za gastronomiju Aspira, uz nju i Vedrana Kuvač kuharica u JU NP "Krka", koja je na "Bronzinu" i kuhala u revijalnom dijelu predvodeći tim kuhara NP "Krka". Po četvrti put u žiriju bio je i Prominjac, poznati ugostitelj Paško Bandalo Pajka. Prema njihovoj ocjeni najbolju bravetinu s verzinom skuhala je ekipa iz Mratova pod imenom "Kapitanići" koju su činili: Braco i Zvonko Džaja i Dario Petrina. Drugo mjesto pripalo je ekipi "Ognjištari", a treće ekipi "Gemišt". Prvoplasirana ekipa za nagradu dobila je bronzin s tronošcima, a drugoplasirana i trećeplasirana gradele s ožegom.

I na 4. "Prominskom bronzinu" tražila se porcija više ne samo bravetine već i jela koja su kuhali gosti. Javna ustanova NP Krka tako pripremila je teletinu s bižima, rimske energetske bombice i antičko vino s medom. Ekološka udruga Krka iz Knina vegetarijanski rižot, članice prominskog Boćarskog kluba "Lavice" privrte i uštipke, a ekipa Radio Drniša koja je cijelu manifestaciju izravno prenosila skuhala je hobotnicu u šugu sa slanutkom i manistrom. Dok, kao i ranijih godina u najvećem kotlu Prominjanke, van konkurencije, spremale su lovački gulaš od veprovine i junetine, te puru. Sva jela dijeljena su besplatno posjetiteljima. A pojelo se gotovo sto kilograma mesa i ribe, uz puru, manistru, krumpire, rižu, biže, kruh, privrte i uštipke.

Priređen je i sajam autohtonih proizvoda i suvenira, a za najmlađe radionica u izradi suska. U kulturno umjetničkom programu uz domaćine novoosnovani KUD "Promona" nastupili su i gosti KUU "Miljevci" iz Drinovaca i Etno udruga "Petrovo polje" iz Gradca, a u zabavnom dijelu manifestacije Trio Regula i Trio Gušt.

Među brojnim Prominjcima i njihovim gostima na 4. "Prominskom bronzinu" bili su i šibensko-kninski župan Goran Pauk, te kninski gradonačelnik Marko Jelić.

Još jedan "Prominski bronzin" okončan je velikim vatrometom u čast Danu državnosti RH.