Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2017. godinu
Na temelju Zakona o financiranju javnih potreba u kulturi („Narodne novine“, broj 47/90, 27/93 i 38/09) te članaka 2., 3., 4. i 5. Pravilnika o izboru i utvrđivanju programa javnih potreba u kulturi („Narodne novine“, broj 55/16) Ministarstvo kulture Republike Hrvatske objavljuje Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2017. godinu.
U proračunu Republike Hrvatske osiguravaju se sredstva za javne potrebe u kulturi, a to su djelatnosti u kulturi, aktivnosti, manifestacije i projekti u kulturi od interesa za Republiku Hrvatsku. Od interesa za Republiku Hrvatsku smatrat će se programi i projekti koji hrvatsku kulturu stavljaju u europski kontekst, promiču interkulturni dijalog, razvoj civilnoga društva, koji su stručno utemeljeni, visoke razine kvalitete, ekonomični, profilirani u odnosu na osnovnu djelatnost organizatora te oni koji se odvijaju kontinuirano.
Pravo podnošenja programa na temelju Poziva imaju samostalni umjetnici, umjetničke organizacije, ustanove u kulturi, udruge, pravne i fizičke osobe koje obavljaju djelatnost u kulturi, kao i pravne i fizičke osobe za potrebe zaštite i očuvanja kulturnih dobara i arheološke baštine.
Sve informacije o ovom pozivu možete pronaći na stranicama Ministarstva kulture RH OVDJE.
Prvi „Prominski bronzin“ privukao gotovo 600 posjetitelja
Oko 600 Prominjaca i njihovih gostiju popratilo je gastronomsku manifestaciju „Prominski bronzin", što su je u Oklaju u prigodi Dana državnosti RH organizirali Radio Drniš i Općina Promina.
Ukupno se natjecalo u kuhanju janjeće džigerice i veprovina s purom 11 kulinarskih ekipa sastavljenih od Prominjaca. Potrošeno je 50 kg veprovine, 15 janjećih džigerica i 20 kg pure te 50 kg kruha. Ocjenjivački žiri u kojem su bili poznati ovdašnji ugostitelji Ana Gabrić i Paško Bandalo te finalistica kulinarskog showa „MasterChef" Elena Jurić Grassi, u pripremi džigerice najboljom proglasili su ekipu „Ognjištari", drugo mjesto pripalo je"Barinim nevistama", treće „Suknovcima". U kuhanju veprovine pobijedila je ekipa „Suknovci", druga je bila ekipa „Čitluk „, a treće „Čarobne kuhače". Svim nagrađenima uz priznanja kao nagrada uručene su peke .
U revijalnom dijelu od 20 kg raznovrsnog mesa gosti iz Splita, Udruga putničkih turističkih agencija Splitsko dalmatinske županije i Udruga Slavonaca i Baranjaca „Hrast" Šibensko-kninske županije u tri kotlića pripremili su 60 litara čobanca, dok Ekološka udruga „Krka" iz Knina od nekoliko kilograma gljiva lisičarki pripremila je rižot.
U sklopu Prominskog bronzina u organizaciji Udruge vinara Debit održana je i 3. Smotra prominskih vina, koje je ocjenjivao stručni žiri na čelu s voditeljem Savjetodavne službe Šibensko-kninske županije Marijom Tomićem. Prvo mjesto među bijelim vinima pripalo je maraštini Stipe Kneževića, drugo debitu Ivice Džape a treće također debitu Ivana Džape. U kategoriji crnih vina najboljim je proglašeno vino sorte cabernet sauvignon Dragana Duvančića, drugi je merlot Stipe Knežević, a treći merlot Ivana Bilandžije. Nagrađenima uz priznanja darovan je i drniški susak.
Na sajmu obrtničke i turističke ponude obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstva, domaće radinosti, obrtnika i udruga svoje proizvode izložilo je 18 izlagača sa šireg prostora Šibensko-kninske županije.
Organizirano je i na velikom video zidu gledanje utakmice osmine finala EURA 2016 Hrvatska-Portugal, nakon koje je unatoč porazu naše reprezentacije fešta u Oklaju nastavljena uz nastup grupe Vrata, a točno u ponoć nebo nad Prominom zasvijetlio je vatromet.
Izvor: Radio Drniš
Sve spremno za 1. Prominski bronzin
Dan uoči Dana državnosti, koji se ove godine U Oklaju obilježava kulturno-gastronomskom manifestacijom Prominski bronzin, sve je spremno. Podsjećamo, manifestacija se održava u centru Oklaja, a započinje u 18:00 sati. U natjecateljskom dijelu kuhanja jela su zadana, pa će se u prominskim bronzinima i kotlićima u subotu krčkati džigerica, veprovina i pura. Tročlani žiri zadužen za kušanje i ocjenjivanje, te proglašenje najbolje pripremljenih jela čine mahom vrsni majstori kužine: Ana Gabrić, glavna kuharica drniškog restorana „Kod Tome“, Paško Bandalo-Pajka i Elena Jurić, splićanka prominskih korijena, javnosti znana po pripremanju delicija u televizijskoj kuhinji MasterChefa. Ni revijalno kuhanje neće zaostajati kada se radi o domaćoj spizi. Tako ćemo moći guštati u okusima fiš paprikaša, čobanca, pancete i jaja, kanapea i još ponekog domaćeg zalogaja. Ta jela pripremaju članovi Udruge Slavonaca i Baranjaca HRAST, Udruge putničkih agencija Splitsko-dalmatinske županije iz Splita, MO Pakovo Selo i Eko udruge Krka Knin.
Uz dobar zalogaj prijaju samo najbolja vina, a na Prominskom bronzinu izložena i ponuđena za kušanje bit će bijela i crna vina nagrađena na Smotri prominskih vina, ove godine održane po treći put.
Osim dobrog domaćeg zalogaja i gutljaja, u subotu, 25.06.2016. u Oklaju će se imati što za vidjeti i kupiti od suska i drniških suvenira preko narodnih nošnji, ručnih radova i ekoloških sapuna do pršuta, meda, domaćih likera i rakije. Ovogodišnji izlagači na kulturno gastronomskoj manifestaciji Prominski bronzin su: Ivan Mlađo Tomić Siverić, Udruga žena Sv. Roko Drniš, OPG Karanović-Čućevo, Kućna radinost Milanka Pranić, Udruga Sv. Frane Trbounje, OPG Prominka, Tklačka zdruga Miljevci-Drinovci, Udruga „Naše ognjište“ Knin, Liga protiv raka Grada Drniša, Sapunotka Šibenik, Eko udruga Krka Knin, Stanko Živković Siverić, PD Promina Drniš, Udruga Sv. Barbara Siverić, Braniteljska zadruga Lemeš.
Dok se spiza priprema, prepoznatljivog domaćeg štimunga neće manjkati. Dobru atmosferu garantiraju članovi KUU Miljevci i Vicencije Mrđen na gitari i guslama.
U večernjem dijelu Prominskog bronzina nogomet, glazba i vatromet. Od 21:00 sat na video zidu u Oklaju na rasporedu je utakmica Hrvatska – Portugal. Nakon utakmice zabava se nastavlja u ritmu domaćih hitova, koje sviraju i pjevaju domaći glazbenici. Koncert grupe „Vrata“ počinje nakon utakmice, a u ponoći je vatromet.